Wysoki cholesterol we krwi to poważny problem zdrowotny, który może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Jednak jednocześnie odgrywa ważną rolę w organizmie. Jest składnikiem budulcowym komórek, pomaga w trawieniu tłuszczu, pomaga w syntezie witaminy D3 i hormonów, w tym progesteronu i estrogenu, jest też kluczowy do prawidłowego funkcjonowania mózgu i komórek nerwowych. Zdrowe osoby nie muszą ograniczać produktów z "zakazanej listy". Wciąż kluczowa jest jednak odpowiednio zbilansowana dieta. Problem z cholesterolem w produktach pojawia się wtedy, gdy organizm nie funkcjonuje prawidłowo, a i to, co spożywamy, nie należy do najzdrowszych. Dużo cholesterolu zawierają jednak także produkty powszechnie uważane za zdrowe.
Osoby z zaburzeniami metabolicznymi czy chorobami układu krążenia często słyszą od lekarza, by ograniczyć w diecie produkty zawierające cholesterol. Większość zdrowych osób nie musi go jednak unikać, organizm sam powinien bowiem wyrównać jego poziom. Na liście "bomb cholesterolowych", które zapychają żyły, króluje tłuste mięso, ale nie tylko na nie powinno się zwracać uwagę.
Zdecydowanie warto uważać na potrawy smażone, szczególnie na głębokim tłuszczu. Mogą bowiem zawierać szkodliwe tłuszcze trans, są też wysokokaloryczne. Lepiej też unikać fast foodu, wysoko przetworzonej żywności, w tym także wędlin, bekonu czy parówek, a także słodkich przekąsek, takich jak lody, ciasteczka i ciasta. Nie dość, że zawierają masę cukru, są wysoko kaloryczne, to jeszcze mają wysoką zawartość cholesterolu.
Cholesterol można jednak znaleźć także w produktach powszechnie uważanych za zdrowe. Tu królują... jajka. Bogate w substancje odżywcze, białko, witaminy i pełnowartościowe aminokwasy, w porcji 50 g (a więc jedno duże jajko) zawiera aż 207 mg cholesterolu. Czy to oznacza, że należy unikać jajek jak ognia? Wprost przeciwnie, warto jednak pamiętać o umiarze. Według zaleceń WHO, zdrowe osoby mogą jeść ok. 12 jaj tygodniowo. Niektórzy dietetycy idą o krok dalej i radzą, by jadać dwa jajka dziennie. Co zawiera dużo cholesterolu?