Por w tym wydaniu skradnie serce każdego. Wystarczy usmażyć i zaserwować na poduszeczce z nabiału

Zastanawiasz się co podać jako przystawkę, a może chcesz wzbogacić główne danie o ciekawy akcent? Przepis na nasze pory, serwowane na poduszeczce z nabiału są na miarę najlepszych restauracji - wszystko to za prawą pięknego podania i połączenia dwóch składników, które podbiją podniebienia najbardziej wymagających.

Sezon na świeże warzywa już wystartował, a wiosna na dobre rozgościła się w menu. Warto jednak zamienić klasyczne przepisy na coś nieco bardziej eleganckiego i jednocześnie banalnie prostego w przygotowaniu. Tu głównym składnikiem są pory, jednak to serowa poduszeczka robi największe wrażenie. 

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Pory w tym wydaniu robią wrażenie. Wszystko przez kremową poduszeczkę z nabiału

Z warzyw sezonowych można wyczarować wiele smakowitych przepisów. W kwietniu na bazarach i w warzywniakach królują szparagi, kapusta, ziemniaki, szczypior i niezastąpione nowalijki. Warto jednak pamiętać także o porach, które przygotowane w odpowiedni sposób mogą być głównym składnikiem obiadu lub przepiękną przystawkę, której nikt się nie oprze. 

Sekretem smacznych porów jest idealnie skarmelizowana skórka oraz dodatki takie jak przyprawy, skórka z cytryny, oliwa, masło, miód, orzechy czy świeża zielenina. Nasz przepis skupia się jednak na kremowej poduszeczce z burraty, czyli włoskiego sera z mleka krowiego, wytwarzanego z mozzarelli i śmietany. Taki duet pięknie prezentuje się na talerzu i smakuje jak z najlepszych restauracji, a to wszystko za kilka złotych i na dodatek bez specjalnych umiejętności kulinarnych. 

Pory na poduszeczce z burraty - przystawka idealna i ciekawy dodatek do obiadu 

Składniki: 

  • 2 pory,
  • łyżka masła
  • łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki wody lub białego wina,
  • skórka z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • kulka burraty
  • garść pistacji, 
  • liście kolendry lub bazylii. 

Sposób przygotowania: 

  1. Odetnij od porów zielone części, następnie przetnij je wzdłuż i podziel każdy na dwie części. Tak powstanie osiem ładnych kawałków. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Umyte i osuszone pory posyp cukrem i solą w proporcji 1:1 i układaj na tłuszczu przeciętą stroną. Smaż z obu stron do ładnego zarumienienia, a następnie dolej wodę lub wino, masło oraz skórkę z cytryny. 
  3. Na drugiej, suchej patelni upraż pistacje, a następnie posiekaj je na mniejsze kawałki. 
  4. Burratę rozłóż ładnie na talerzu i układaj na niej podpieczone pory wraz z masłem i oliwa z patelni. 
  5. Całość dekoruj pieprzem, pistacjami oraz kolendrą lub listkami bazylii. 
  6. Tak przygotowane pory można serwować jako przystawka, śniadanie, a nawet dodatek do dania głównego, smacznego!
W którym wydaniu por smakuje najlepiej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.