Sezon na świeże warzywa już wystartował, a wiosna na dobre rozgościła się w menu. Warto jednak zamienić klasyczne przepisy na coś nieco bardziej eleganckiego i jednocześnie banalnie prostego w przygotowaniu. Tu głównym składnikiem są pory, jednak to serowa poduszeczka robi największe wrażenie.
Z warzyw sezonowych można wyczarować wiele smakowitych przepisów. W kwietniu na bazarach i w warzywniakach królują szparagi, kapusta, ziemniaki, szczypior i niezastąpione nowalijki. Warto jednak pamiętać także o porach, które przygotowane w odpowiedni sposób mogą być głównym składnikiem obiadu lub przepiękną przystawkę, której nikt się nie oprze.
Sekretem smacznych porów jest idealnie skarmelizowana skórka oraz dodatki takie jak przyprawy, skórka z cytryny, oliwa, masło, miód, orzechy czy świeża zielenina. Nasz przepis skupia się jednak na kremowej poduszeczce z burraty, czyli włoskiego sera z mleka krowiego, wytwarzanego z mozzarelli i śmietany. Taki duet pięknie prezentuje się na talerzu i smakuje jak z najlepszych restauracji, a to wszystko za kilka złotych i na dodatek bez specjalnych umiejętności kulinarnych.
Składniki:
Sposób przygotowania: