Gdy poznałam ten przepis na naleśniki, inne wyrzuciłam do kosza. Są puszyste i miękkie

Każdy ma swój ulubiony przepis na naleśniki lub po prostu robi je na oko. Dzięki temu naleśniki zawsze wychodzą tak jak chcemy i lubimy najbardziej. Warto jednak czasem wypróbować coś nowego, bo może okazać się, że naleśniki będą jeszcze smaczniejsze. Podrzucamy więc przepis na naleśniki puszyste jak obłoczki. Receptura nie różni się bardzo od klasycznej, ale ma jeden składnik, który nie zawsze jest wykorzystywany, a potrafi wiele zmienić.

Wszyscy uwielbiamy naleśniki. Chyba nie znamy osoby, która by za nimi nie przepadała. Ich zrobienie jest na tyle łatwe, że wiele osób nawet nie korzysta z konkretnego przepisu, tylko robi je na oko. Warto jednak czasem zerkać na przepisy i inspirować się nimi, bo może okazać się, że dzięki temu naleśniki wyjdą jeszcze smaczniejsze.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Warto np. znać przepis na naleśniki puszyste jak chmurka. By osiągnąć taki efekt, trzeba dodać do nich wodę gazowaną. Poniżej podajemy przepis krok po kroku.

Przepis na naleśniki puszyste i mięciutkie

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ciasto na naleśniki robi się bardzo prosto. Wystarczy w odpowiednich proporcjach zmiksować ze sobą składniki. Najpierw do dużego naczynia wsypujemy mąkę. Potem dodajemy mleko, wodę gazowaną (to ona nadaje naleśnikom puszystości i miękkości), jajka, cukier oraz sól. Miksujemy, aż składniki się połączą i nie będzie w cieście żadnych grudek. Wyższe obroty też sprawią, że ciasto bardziej się napuszy.

Pora na smażenie. Jak smażyć ciasto na naleśniki? Mocno rozgrzej suchą patelnię. Następnie zmniejsz moc palnika i wlej odrobinę oleju do smażenia i równomiernie go rozprowadź (ostrożnie, np. zwiniętym ręcznikiem papierowym lub wacikiem). Następnie wlej porcję ciasta i również rozprowadź je po całej patelni. Ważne, by nie robić tego bezpośrednio na ogniu lub nad ogniem. Poczekaj, aż spód naleśnika zetnie się i zarumieni i wtedy przewróć go na drugą stronę. 

Przed wlaniem kolejnej porcji ciasta znów posmaruj patelnię niewielką ilością oleju. Tej czynności można uniknąć, jeśli tłuszcz dodamy bezpośrednio do ciasta. Wtedy naleśniki możemy smażyć na suchej patelni.

Usmażone naleśniki przekładamy na talerz i układamy jeden na drugim. Podajemy wedle własnych upodobań, np. z serem, z czekoladą lub z owocami. 

Zapomnij o tradycyjnym przepisie na naleśnikiZapomnij o tradycyjnym przepisie na naleśniki Fot. Pixabay

Przepis na naleśniki Magdy Gessler

Ciekawy przepis na naleśniki ma też Magda Gessler. Gwiazda dodaje do ciasta klarowane masło. Restauratorka radzi też, jak rozpoznać, że ciasto na naleśniki ma odpowiednią konsystencję. "Gęstość powinna być taka, że pokrywa łyżkę albo widelec" - tłumaczyła w jednym z odcinków "MasterChefa".

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • trochę więcej niż szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 50 g klarowanego masła,
  • cukier,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Przepis na naleśniki Magdy Gessler zaczyna się tak samo jak inne przepisy. Do miski przesiewamy mąkę. Dolewamy mleko i mieszamy. Dodajemy odrobinę cukru i dalej mieszamy. Potem wbijamy jajka - ważne, by nie były prosto z lodówki. Mieszamy tak, by w cieście nie było grudek i dopiero wtedy porcjami dolewamy wody. "Wodą doprowadzamy ciasto do stanu, kiedy naleśniki będą cienkie, a nie grube" - podpowiada gwiazda.

Masło klarowane dodajemy na sam koniec. Ciasto wlewamy na patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia. 

Z czym najbardziej lubisz jeść naleśniki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.