Przepis na wyśmienity żuchel prosto z Kaszub. Tu królują dwa składniki i swojska prostota

Jak Polska długa i szeroka, tyle smakowitych dań i regionalnych przysmaków. Na Kaszubach króluje jednak wyśmienity rarytas, który przygotowany jest jedynie z kilku swojskich produktów. Poznaj żuchel z przepisu gospodyni - placek nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie się prezentuje.

Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze i podobnie jest w kuchni. Przepisy z kilku składników potrafią bowiem naprawdę zaskoczyć. Żuchel, który jest dziś naszym bohaterem to idealny przykład na to, że można wyczarować coś obłędnie smacznego i zjawiskowego niemal z niczego. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Żuchel rodem z Kaszub. Ten placek to połączenie najlepszych smaków

Zdaje się, ze przepis na żuchel to prawdziwa bułka z masłem. Przepis faktycznie jest bardzo prosty, jednak warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów i zadbać o każdy dodatek. Tu najważniejsza jest jakość i swojski produkt, który musi doskonale smakować. Nie obejdzie się też bez rad względem wypiekania. Wszystko zdradzamy poniżej. 

Warto jedna wspomnieć czym właściwie jest nasz żuchel. To tradycyjne danie prosto z Kaszub zwane także kartoflakiem czy blacharzem. Smakowity placek króluje na stołach mieszkańców województwa pomorskiego gości od pokoleń, a co najważniejsze został także doceniony i wpisany na ministerialną listę produktów regionalnych. W składzie znajdziemy jedynie ziemniaki, boczek lub słoninę oraz sól i masło. To wystarczy, by przygotować rozpływający się w ustach przysmak. 

Przepis na żuchel - tak szykuje się go na Kaszubach 

Składniki: 

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 100 g masła,
  • sól. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania warzyw. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  2. Bulwy następnie odciśnij z nadmiaru wody. Masę dopraw solą. 
  3. Teraz kolej na mięso. Boczek starannie pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. 
  4. Gdy boczek się pięknie wytopi i zarumieni, dodaj go do ziemniaków. 
  5. Masę wymieszaj. 
  6. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmaruj masłem. 
  7. Ziemniaki z boczkiem przełóż do naczynia, wierzch wyrównaj łyżką. 
  8. Placek piecz w 180 stopniach przez 90 minut. 
  9. Gotowy żuchel ostudź, pokrój i serwuj np. ze śmietaną lub szczypiorkiem, smacznego! 
Które danie z ziemniaków jest Twoim zdaniem najlepsze?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.