Racuszki z ananasem z puszki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nie ma się czemu dziwić. Smakowity, soczysty ananas świetnie łączy się ze smakiem ciasta drożdżowego i nie tylko. Co więcej, racuchy z ananasem z puszki można przygotować na wiele sposobów. Jest to idealny sposób na mały głód i chęć sięgnięcia po coś słodkiego. A co najważniejsze - przygotowanie smakowitych racuchów z ananasem z puszki lub świeżym nie wymaga dużego nakładu pracy.
Racuchy drożdżowe z ananasem mogą być ciekawą alternatywą dla klasycznych racuchów z dodatkiem krojonego jabłka, którymi zapewne większość z nas zajadała się w dzieciństwie. Jak wyczarować tę smakowitą przekąskę? Składniki na ciasto to:
Składniki na rozczyn:
Pozostałe składniki:
Sposób przygotowanie:
Na początku przygotowujemy rozczyn. Do szklanki z ciepłym mlekiem pokrusz drożdże, dodaj cukier i mąkę, a następnie całość bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko, cukier waniliowy i ciepłe mleko. Dodaj rozczyn i mieszaj do czasu, aż składniki połączą się ze sobą. Gdy ciasto będzie "wyrobione", przykryj miskę ściereczką i odstaw na ok. 40 minut. Po tym czasie dodaj odciśniętego a nadmiaru soku ananasa i zamieszaj całość, a następnie odstaw jeszcze na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta. Racuchy z ananasem z puszki smaż przez ok. 3 minuty na każdą stronę.
Smakowite racuchy z ananasem można przygotować także z użyciem świeżych owoców. Egzotyczne ananasy bez problemu znajdziemy na półkach sklepowych, a niekiedy także na lokalnych straganach. Ze smakiem tropikalnego ananasa świetnie komponują się nasze polskie owoce - jabłka lub gruszki. Nasza kolejna propozycja to racuchy z ananasem i jabłkami. Przygotuj następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj i obierz ze skórek. Usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Ananasa obierz i również pokrój w drobną kostkę. Pozostałą część świeżego ananasa możesz wykorzystać np. do koktajlu. Owoce wrzuć do miski i delikatnie połącz z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując okrągły lub podłużny kształt. Smaż z każdej strony do czasu, aż racuchy z ananasem i jabłkami nabiorą rumianego koloru.
Przepisy na racuchy z ananasem można zastąpić czymś wyjątkowym. Ananas z puszki zawinięty w ciasto francuskie to prosta słodka przekąska. Przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu, a efekt zaskoczy Twoich domowników i gości. Poniżej lista składników:
Sposób przygotowania:
Plastry ananasa wyjmij z puszki i odsącz z soku np. na ręczniku papierowym. Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na blacie i podziel na paski o grubości takiej, jak grubość plastra ananasa. Każdy kawałek ananasa owiń ciastem francuskim tak, aby przechodziło ono przez dziurę w plastrze. Gdy wszystkie plastry będą już owinięte ciastem francuskim, posmaruj każdy z nich roztrzepanym jajkiem, a do środków włóż po jednej wiśni/malinie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 20 minut. Przestudzone ciasteczka udekoruj wiórkami kokosowymi rozdrobnionymi w malakserze.
Zobacz też: Co zrobić z mięsem z rosołu? Dodaj kilka składników i przygotuj nieziemsko pyszne danie dla bliskich