Zamiast jabłek biorę puszkę i dodaję jeden składnik. Racuchy wychodzą arcydobre

Racuchy z tropikalnym dodatkiem to smakowita przekąska, którą można zaserwować na śniadanie, podwieczorek, kolację lub jako wkład do lunchboxa do pracy i szkoły. Przygotowanie przepysznych racuchów zajmuje niewiele czasu, a efekt zaskakuje. Soczysty dodatek zatopiony w drożdżowym lub naleśnikowym cieście pobudza kubki smakowe i zachęca do tego, aby sięgnąć po jeszcze jeden kęs.

Racuszki z ananasem z puszki - sekret smaku

Racuszki z ananasem z puszki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nie ma się czemu dziwić. Smakowity, soczysty ananas świetnie łączy się ze smakiem ciasta drożdżowego i nie tylko. Co więcej, racuchy z ananasem z puszki można przygotować na wiele sposobów. Jest to idealny sposób na mały głód i chęć sięgnięcia po coś słodkiego. A co najważniejsze - przygotowanie smakowitych racuchów z ananasem z puszki lub świeżym nie wymaga dużego nakładu pracy. 

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Racuchy drożdżowe z ananasem - przysmak, któremu trudno się oprzeć 

Racuchy drożdżowe z ananasem mogą być ciekawą alternatywą dla klasycznych racuchów z dodatkiem krojonego jabłka, którymi zapewne większość z nas zajadała się w dzieciństwie. Jak wyczarować tę smakowitą przekąskę? Składniki na ciasto to:

  • 750 g szklanki mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli 

Składniki na rozczyn:

  • 50 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowanie:

Na początku przygotowujemy rozczyn. Do szklanki z ciepłym mlekiem pokrusz drożdże, dodaj cukier i mąkę, a następnie całość bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko, cukier waniliowy i ciepłe mleko. Dodaj rozczyn i mieszaj do czasu, aż składniki połączą się ze sobą. Gdy ciasto będzie "wyrobione", przykryj miskę ściereczką i odstaw na ok. 40 minut. Po tym czasie dodaj odciśniętego a nadmiaru soku ananasa i zamieszaj całość, a następnie odstaw jeszcze na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta. Racuchy z ananasem z puszki smaż przez ok. 3 minuty na każdą stronę. 

Racuchy z ananasem świeżym i dodatkiem jabłek 

Smakowite racuchy z ananasem można przygotować także z użyciem świeżych owoców. Egzotyczne ananasy bez problemu znajdziemy na półkach sklepowych, a niekiedy także na lokalnych straganach. Ze smakiem tropikalnego ananasa świetnie komponują się nasze polskie owoce - jabłka lub gruszki. Nasza kolejna propozycja to racuchy z ananasem i jabłkami. Przygotuj następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (można pominąć)
  • 2 jabłka
  • ? świeżego ananasa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj i obierz ze skórek. Usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Ananasa obierz i również pokrój w drobną kostkę. Pozostałą część świeżego ananasa możesz wykorzystać np. do koktajlu. Owoce wrzuć do miski i delikatnie połącz z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując okrągły lub podłużny kształt. Smaż z każdej strony do czasu, aż racuchy z ananasem i jabłkami nabiorą rumianego koloru.  

Przepis na słodką przekąskę z ananasem z puszki 

Przepisy na racuchy z ananasem można zastąpić czymś wyjątkowym. Ananas z puszki zawinięty w ciasto francuskie to prosta słodka przekąska. Przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu, a efekt zaskoczy Twoich domowników i gości. Poniżej lista składników:

  • 1 puszkę ananasa w plastrach
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • kilka wiśni lub malin (można pominąć)
  • wiórki kokosowe do posypania 

Sposób przygotowania:

Plastry ananasa wyjmij z puszki i odsącz z soku np. na ręczniku papierowym. Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na blacie i podziel na paski o grubości takiej, jak grubość plastra ananasa. Każdy kawałek ananasa owiń ciastem francuskim tak, aby przechodziło ono przez dziurę w plastrze. Gdy wszystkie plastry będą już owinięte ciastem francuskim, posmaruj każdy z nich roztrzepanym jajkiem, a do środków włóż po jednej wiśni/malinie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 20 minut. Przestudzone ciasteczka udekoruj wiórkami kokosowymi rozdrobnionymi w malakserze. 

Zobacz też: Co zrobić z mięsem z rosołu? Dodaj kilka składników i przygotuj nieziemsko pyszne danie dla bliskich

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.