Ciasto czekoladowe bez mąki to doskonała propozycja na popołudniowy deser przy kawie lub herbacie. Jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i ekspresowe w wykonaniu. Połączenie wszystkich składników zajmuje kilka minut. Resztę pracy wykona za nas piekarnik. Poniższy przepis świetnie sprawdzi się miłośnikom wypieków, którzy nie mają dużo czasu na eksperymentowanie w kuchni i szukają czegoś sprawdzonego.
Klasyczne brownie wymaga użycia mąki, jednak według naszej receptury nie jest ona zupełnie potrzebna. Jedyne, czego potrzebujesz to kilka gorzkich czekolad (najlepiej 70 lub 90 proc. zawartości kakao), masło, cukier i jajka. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić swój deser np. o słodką polewę czy cukier puder. Ciasto to prezentuje się wyśmienicie w każdym wydaniu!
Składniki:
Zacznij od połamania czekolady na mniejsze kawałki. Rozpuść je w kąpieli wodnej, a następnie odstaw do ostudzenia. W kolejnym kroku oddziel białka od żółtek. Białka umieść w miseczce, po czym ubij z połową cukru na sztywno. Żółtka utrzyj mikserem z resztą cukru na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować, stopniowo wlewaj ostygniętą masę czekoladową.
Za pomocą łyżki dodawaj partiami ubitą piankę z białek. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia składników. W dalszej kolejności przelej powstałe ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. pół godziny. W tym czasie nie otwieraj piekarnika ani nie sugeruj się testem suchego patyczka.
Gotowe ciasto czekoladowe będzie w środku zbite i nieco wilgotne, z kolei na wierzchu będzie lśniło pękniętą skorupą. Ostudzony smakołyk możesz dodatkowo oblać domową polewą czekoladową lub podać z bitą śmietaną. Smacznego!