Śniadanie nie musi być nudne, a jego przygotowanie trwać wieki. Pora obalić poranny mit, że wszystko, co dobre to czasochłonne i złożone z fikuśnych składników. Dziś odczarujemy klasyczne sadzone i wzbogacimy je o włoski rarytas, który można kupić już w niemal każdym sklepie spożywczym.
Zamiast po raz kolejny szykować na śniadanie nudne kanapki lub suchą jajecznicę, postaw na nieco ciekawsze danie, które jest banalne w przygotowaniu. Głównym składnikiem są oczywiście jajka, jednak nie obejdzie się bez oryginalnych dodatków takich jak słony nabiał czy kremowa pasta rodem z włoskiej kuchni. Tego smaku nie da się podrobić - jajka dosłownie rozpływają się w ustach, a na dodatek obłędnie się prezentują na talerzu.
Klasyczne jajka sadzone są oczywiście znakomite, jednak warto dać im mały lifting. Idealnie sprawdzi się w tej roli zielone pesto, które zastąpi masło lub oliwę. Wystarczy nałożyć solidną łyżkę na patelnię, rozgrzać taflę i wbij jaja. Na koniec dekoracje, ale ją już zdradzamy w przepisie poniżej. Gwarantujemy jednak, że jest smacznie, kolorowo i zdrowo!
Składniki:
Sposób przygotowania: