Klasyczne sadzone wieją nudą? Zrób jajka z dodatkiem włoskiego rarytasu, a nie pożałujesz

Klasyczne sadzone przejdą do lamusa, jeśli zaserwujesz je z tym obłędnym, włoskim dodatkiem. Zielony rarytas idealnie pasuje do jajek i pięknie zaprezentuję się na talerzu. Taki duet może królować na śniadaniowym stole lub jako uzupełnienie ziemniaczanego puree i wiosennych warzyw.

Śniadanie nie musi być nudne, a jego przygotowanie trwać wieki. Pora obalić poranny mit, że wszystko, co dobre to czasochłonne i złożone z fikuśnych składników. Dziś odczarujemy klasyczne sadzone i wzbogacimy je o włoski rarytas, który można kupić już w niemal każdym sklepie spożywczym. 

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Sadzone na zielonej chmurce, czyli szybkie śniadanie w wersji na bogato

Zamiast po raz kolejny szykować na śniadanie nudne kanapki lub suchą jajecznicę, postaw na nieco ciekawsze danie, które jest banalne w przygotowaniu. Głównym składnikiem są oczywiście jajka, jednak nie obejdzie się bez oryginalnych dodatków takich jak słony nabiał czy kremowa pasta rodem z włoskiej kuchni. Tego smaku nie da się podrobić - jajka dosłownie rozpływają się w ustach, a na dodatek obłędnie się prezentują na talerzu. 

Klasyczne jajka sadzone są oczywiście znakomite, jednak warto dać im mały lifting. Idealnie sprawdzi się w tej roli zielone pesto, które zastąpi masło lub oliwę. Wystarczy nałożyć solidną łyżkę na patelnię, rozgrzać taflę i wbij jaja. Na koniec dekoracje, ale ją już zdradzamy w przepisie poniżej. Gwarantujemy jednak, że jest smacznie, kolorowo i zdrowo!

Przepis na jajka sadzone z pesto i serem feta

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 50 g sera feta,
  • 15 g pesto - może być zielone lub czerwone,
  • pieprz, 
  • płatki chilli, 
  • suszone pomidory (przeprawa). 

Sposób przygotowania: 

  1. Na rozgrzaną patelnię nałóż pesto. Podgrzej składnik i po chwili wbij delikatnie jajka. 
  2. Zmniejsz moc palnika i smaż jajka, by się nie przypaliły - białko powinno się ładnie ściąć, z kolei żółtko zachować płynną konsystencję. 
  3. Gdy nasze jajka są gotowe, przełóż je ostrożnie na talerz wraz z pesto. Wskazówka - zadbać o piękne podanie, a całość będzie jeszcze lepiej smakować. 
  4. Danie udekoruj serem feta, pomidorami i płatkami chilli. 
  5. Tak przygotowane jajka sprawdzą się w porze śniadaniowej, ale także jako dodatek do dania głównego np. klasycznego purée ziemniaczanego, szparagów czy mizerii. 
Które śniadanie z jajkami jest Twoim zdaniem najlepsze?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.