Niektórzy, by mieć pewność, że w mielonym nie znalazły się żadne dodatkowe "niespodzianki", proszą o zmielenie np. łopatki w sklepie mięsnym. Inni kupują gotowe pakowane mięso mielone i tu dostępnych jest wiele rodzajów, od wołowego przez indycze, z kurczaka aż po wspomniane już wieprzowe. Tu warto unikać mięsa garmażeryjnego, jest bowiem słabej jakości.
Kupując mięso mielone w sklepie, poza składem podanym na opakowaniu gotowych i pakowanych produktów, warto zwrócić uwagę na jego kolor. Mięso wieprzowe powinno mieć kolor różowy i czerwony, wołowe ciemnoczerwony. Drobiowe powinno być bladoróżowe. Zdarza się jednak, że po przyniesieniu ze sklepu i kilku godzinach w lodówce zaczyna szarzeć. Czy to znak, że jest już zepsute? Nie do końca.
To zwykle oznacza, że mięso miało kontakt z powietrzem i nie było przechowywane w szczelnym opakowaniu. - W przypadku kontaktu mięsa z powietrzem i promieniowaniem widzialnym, następują procesy utleniania i fotooksydacji mioglobiny, stąd zmiana zabarwienia mięsa na szare - tłumaczy mgr inż. Aleksandra Szuplewska z Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej w rozmowie z abczdrowie.pl.
Mioglobina to białko znajdujące się w mięśniach, odpowiedzialne za dostarczanie mu tlenu. To właśnie ona nadaje charakterystycznego zabarwienia wypływającej z rozmrażanego mięsa wodzie, która pod wpływem powietrza zmienia barwę na krwistoczerwoną. To także mioglobina sprawia, że surowe mięso zaczyna zmieniać barwę. Szarzenie jest więc naturalnym procesem, a zmiana koloru oznacza jedynie, że mięso miało kontakt z powietrzem. Możesz je bezpiecznie jeść, pod warunkiem że nie znajdziesz innych oznak sugerujących, że nie jest do końca świeże.
Jak rozpoznać, że mięso jest zepsute? Tu warto kierować się zmysłem wzroku i węchu. Gdy poczujesz ostry i bardzo nieprzyjemny zapach, lepiej je wyrzuć. Nieświeże mięso ma też nieciekawą konsystencję, staje się lepkie i oślizgłe. O nieświeżości mięsa świadczy też zielonkawe zabarwienie lub nalot. Wołowina nie pierwszej świeżości zwykle zmienia barwę na brązową, wieprzowina staje się z kolei ciemnoróżowa.