Mielone mięso zrobiło się szare? Powód jest jeden. Czy można je zjeść?

Mięso mielone, przede wszystkim wieprzowe, jest podstawą wielu dań w polskiej kuchni. Wykorzystuje się je przede wszystkim do kotletów, ale nie tylko. Kluczem do sukcesu jest świeże mięso dobrej jakości. Zdarza się jednak, że już po przyniesieniu ze sklepu zmienia kolor. Czy szare mięso można jeść?

Niektórzy, by mieć pewność, że w mielonym nie znalazły się żadne dodatkowe "niespodzianki", proszą o zmielenie np. łopatki w sklepie mięsnym. Inni kupują gotowe pakowane mięso mielone i tu dostępnych jest wiele rodzajów, od wołowego przez indycze, z kurczaka aż po wspomniane już wieprzowe. Tu warto unikać mięsa garmażeryjnego, jest bowiem słabej jakości.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Dlaczego mięso robi się szare? Sprawdź, czy szare mięso można jeść

Kupując mięso mielone w sklepie, poza składem podanym na opakowaniu gotowych i pakowanych produktów, warto zwrócić uwagę na jego kolor. Mięso wieprzowe powinno mieć kolor różowy i czerwony, wołowe ciemnoczerwony. Drobiowe powinno być bladoróżowe. Zdarza się jednak, że po przyniesieniu ze sklepu i kilku godzinach w lodówce zaczyna szarzeć. Czy to znak, że jest już zepsute? Nie do końca.

To zwykle oznacza, że mięso miało kontakt z powietrzem i nie było przechowywane w szczelnym opakowaniu. - W przypadku kontaktu mięsa z powietrzem i promieniowaniem widzialnym, następują procesy utleniania i fotooksydacji mioglobiny, stąd zmiana zabarwienia mięsa na szare - tłumaczy mgr inż. Aleksandra Szuplewska z Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej w rozmowie z abczdrowie.pl.

Mioglobina to białko znajdujące się w mięśniach, odpowiedzialne za dostarczanie mu tlenu. To właśnie ona nadaje charakterystycznego zabarwienia wypływającej z rozmrażanego mięsa wodzie, która pod wpływem powietrza zmienia barwę na krwistoczerwoną. To także mioglobina sprawia, że surowe mięso zaczyna zmieniać barwę. Szarzenie jest więc naturalnym procesem, a zmiana koloru oznacza jedynie, że mięso miało kontakt z powietrzem. Możesz je bezpiecznie jeść, pod warunkiem że nie znajdziesz innych oznak sugerujących, że nie jest do końca świeże.

Mięso mielone (zdjęcie ilustracyjne)
Mięso mielone (zdjęcie ilustracyjne) Fot. angele-j / Pexels

Jak sprawdzić, czy mięso nie jest zepsute? Nie tylko zapach powinien zwrócić twoją uwagę

Jak rozpoznać, że mięso jest zepsute? Tu warto kierować się zmysłem wzroku i węchu. Gdy poczujesz ostry i bardzo nieprzyjemny zapach, lepiej je wyrzuć. Nieświeże mięso ma też nieciekawą konsystencję, staje się lepkie i oślizgłe. O nieświeżości mięsa świadczy też zielonkawe zabarwienie lub nalot. Wołowina nie pierwszej świeżości zwykle zmienia barwę na brązową, wieprzowina staje się z kolei ciemnoróżowa.

Więcej o: