W polskiej kuchni kiełbasa pojawia się na stołach przy okazji świąt, na ognisku lub podczas wieczornych kolacji. Jest też jednym z chętniej wybieranych produktów spożywczych w Polsce. Jako źródło pełnowartościowego białka idealnie sprawdzi się również do przygotowania sytego śniadania.
Białko stanowi główny budulec ludzkiego organizmu. Bierze udział regeneracji tkanek i pomaga w gojeniu się blizn. Usprawnia prawidłowy przebieg procesów metabolicznych w naszym ciele. Proteiny pochodzenia zwierzęcego są lepiej przyswajalne przez człowieka niż białka roślinne. Dlatego śniadania białkowo-tłuszczowe korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Decydując się na dodanie kiełbasy do porannego posiłku, zwiększymy uczucie sytości.
Tego typu śniadania zyskują coraz szersze grono zwolenników. Wskazane są dla osób borykających się z wysokim poziomem cukru we krwi lub takich, którzy mają problem z utratą tkanki tłuszczowej. Sprawdzą się również wśród tych, którzy ciężko pracują lub planują w ciągu dnia trening siłowy. Świetnym pomysłem na tego typu śniadanie jest omlet z dodatkiem kiełbasy i ziemniaków.
1. Ziemniaki należy obrać, dokładnie umyć, lekko podgotować, a później pokroić na cienkie paski. Cebulę również trzeba obrać i posiekać w cienkie pióra.
2. Na patelni zarumienić boczek wraz z cebulką i przysmażyć na wytopionym z niego tłuszczu ziemniaki, tak aby również się zrumieniły.
3. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę, dla uzyskania ciekawszego efektu można spróbować zetrzeć ją na tarce.
4. Do miski wbić jajka i dodać sól i pieprz, wylać masę na ziemniaki z cebulką, boczkiem i kiełbasą.
5. Wymieszaj składniki i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Powstały placek obróć i podsmaż z drugiej strony.
6. Podając omlet na talerz, posyp go tartym serem lub dodaj go wcześniej do wymieszanych jajek.
Danie należy podawać od razu, póki jest gorące.