Nietypowe śniadanie w ekspresowym tempie. Spróbuj czegoś nowego, a będziesz mieć moc na cały dzień

Znudziły cię typowe śniadania, masz dość bułek i jajecznicy? A kiedy ostatnio jadłeś kiełbasę na śniadanie? Białą spotkasz w Bawarii, a praktycznie każde angielskie śniadanie nie może się bez niej obejść. Dobra swojska kiełbasa będzie idealnym nośnikiem białka w twoim śniadaniu i sprawi, że na wiele godzin nie odczujesz głodu.

W polskiej kuchni kiełbasa pojawia się na stołach przy okazji świąt, na ognisku lub podczas wieczornych kolacji. Jest też jednym z chętniej wybieranych produktów spożywczych w Polsce. Jako źródło pełnowartościowego białka idealnie sprawdzi się również do przygotowania sytego śniadania.

Zobacz wideo Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem

Śniadania białkowo-tłuszczowe

Białko stanowi główny budulec ludzkiego organizmu. Bierze udział regeneracji tkanek i pomaga w gojeniu się blizn. Usprawnia prawidłowy przebieg procesów metabolicznych w naszym ciele. Proteiny pochodzenia zwierzęcego są lepiej przyswajalne przez człowieka niż białka roślinne. Dlatego śniadania białkowo-tłuszczowe korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Decydując się na dodanie kiełbasy do porannego posiłku, zwiększymy uczucie sytości.

Tego typu śniadania zyskują coraz szersze grono zwolenników. Wskazane są dla osób borykających się z wysokim poziomem cukru we krwi lub takich, którzy mają problem z utratą tkanki tłuszczowej. Sprawdzą się również wśród tych, którzy ciężko pracują lub planują w ciągu dnia trening siłowy. Świetnym pomysłem na tego typu śniadanie jest omlet z dodatkiem kiełbasy i ziemniaków.

Szybkie i smaczne śniadanie, które da ci krzepę na cały dzień

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 50 gram boczku wędzonego
  • 2 swojskie kiełbasy
  • 4 jajka
  • 150 g tartego sera
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

1. Ziemniaki należy obrać, dokładnie umyć, lekko podgotować, a później pokroić na cienkie paski. Cebulę również trzeba obrać i posiekać w cienkie pióra.

2. Na patelni zarumienić boczek wraz z cebulką i przysmażyć na wytopionym z niego tłuszczu ziemniaki, tak aby również się zrumieniły. 

3. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę, dla uzyskania ciekawszego efektu można spróbować zetrzeć ją na tarce.

4. Do miski wbić jajka i dodać sól i pieprz, wylać masę na ziemniaki z cebulką, boczkiem i kiełbasą.

5. Wymieszaj składniki i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Powstały placek obróć i podsmaż z drugiej strony.

6. Podając omlet na talerz, posyp go tartym serem lub dodaj go wcześniej do wymieszanych jajek.

Danie należy podawać od razu, póki jest gorące.

Twoje ulubione jajeczne śniadanie to
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.