Nietypowe śniadanie w ekspresowym tempie. Spróbuj czegoś nowego, a będziesz mieć moc na cały dzień

Znudziły cię typowe śniadania, masz dość bułek i jajecznicy? A kiedy ostatnio jadłeś kiełbasę na śniadanie? Białą spotkasz w Bawarii, a praktycznie każde angielskie śniadanie nie może się bez niej obejść. Dobra swojska kiełbasa będzie idealnym nośnikiem białka w twoim śniadaniu i sprawi, że na wiele godzin nie odczujesz głodu.

W polskiej kuchni kiełbasa pojawia się na stołach przy okazji świąt, na ognisku lub podczas wieczornych kolacji. Jest też jednym z chętniej wybieranych produktów spożywczych w Polsce. Jako źródło pełnowartościowego białka idealnie sprawdzi się również do przygotowania sytego śniadania.

Zobacz wideo Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem

Śniadania białkowo-tłuszczowe

Białko stanowi główny budulec ludzkiego organizmu. Bierze udział regeneracji tkanek i pomaga w gojeniu się blizn. Usprawnia prawidłowy przebieg procesów metabolicznych w naszym ciele. Proteiny pochodzenia zwierzęcego są lepiej przyswajalne przez człowieka niż białka roślinne. Dlatego śniadania białkowo-tłuszczowe korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Decydując się na dodanie kiełbasy do porannego posiłku, zwiększymy uczucie sytości.

Tego typu śniadania zyskują coraz szersze grono zwolenników. Wskazane są dla osób borykających się z wysokim poziomem cukru we krwi lub takich, którzy mają problem z utratą tkanki tłuszczowej. Sprawdzą się również wśród tych, którzy ciężko pracują lub planują w ciągu dnia trening siłowy. Świetnym pomysłem na tego typu śniadanie jest omlet z dodatkiem kiełbasy i ziemniaków.

Szybkie i smaczne śniadanie, które da ci krzepę na cały dzień

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 50 gram boczku wędzonego
  • 2 swojskie kiełbasy
  • 4 jajka
  • 150 g tartego sera
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

1. Ziemniaki należy obrać, dokładnie umyć, lekko podgotować, a później pokroić na cienkie paski. Cebulę również trzeba obrać i posiekać w cienkie pióra.

2. Na patelni zarumienić boczek wraz z cebulką i przysmażyć na wytopionym z niego tłuszczu ziemniaki, tak aby również się zrumieniły. 

3. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę, dla uzyskania ciekawszego efektu można spróbować zetrzeć ją na tarce.

4. Do miski wbić jajka i dodać sól i pieprz, wylać masę na ziemniaki z cebulką, boczkiem i kiełbasą.

5. Wymieszaj składniki i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Powstały placek obróć i podsmaż z drugiej strony.

6. Podając omlet na talerz, posyp go tartym serem lub dodaj go wcześniej do wymieszanych jajek.

Danie należy podawać od razu, póki jest gorące.

Więcej o: