To ciasto bije na głowę wszystkie torty z cukierni. Delikatne jak chmurka i do tego zawsze się udaje

Weekend bez deseru dla wielu nie istnieje. Słodkie wypieki szybko znikają nawet bez szczególnych okazji, ale gdy mają zjawić się goście, zwykle sięgamy po sprawdzone przepisy. Jeśli chcesz zrobić coś nietypowego, wypróbuj to ciasto z kremem. Choć przypomina tort, jest o wiele łatwiejsze, a smak zwala z nóg.

Torty kojarzone są z przyjęciami urodzinowymi, ale biszkopt z kremem możesz spokojnie serwować także bez większych okazji. W tym przepisie znajdziesz wszystko to, co fani słodkości lubią najbardziej. Choć nieco przypomina tort, jest o wiele łatwiejszy w przygotowaniu. Możesz go też udekorować tak, jak lubisz. Ciasto rozpływa się w ustach, jest idealnie wilgotne, nie za słodkie, a na dodatek zawsze się udaje.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Co zrobić, żeby biszkopt wyrósł i nie opadł? Wypróbuj przepis na biszkopt, który zawsze się udaje

Przygotowywanie ciasta zacznij oczywiście od biszkoptu. Tu, jak wiadomo, bywa różnie. Zdarzają się wpadki, których jednak łatwo można uniknąć. Wystarczy uważać na proste błędy. Co zrobić, żeby biszkopt wyrósł i nie opadł?

  • wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, jajka wyjmij z lodówki co najmniej dwie godziny przed pieczeniem,
  • pianę z białek ubijaj w suchej i czystej misce, najlepiej szklanej lub plastikowej; nawet odrobina tłuszczu sprawi, że piana nie będzie sztywna i opadnie,
  • przesiej mąkę, a do ciasta dodawaj ją partiami,
  • żółtka do ciasta dodawaj pojedynczo i nigdy na raz,
  • rozgrzej piekarnik przed włożeniem ciasta i nie otwieraj go w trakcie pieczenia, chyba że pod koniec, by sprawdzić ciasto patyczkiem.

Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Składniki:

  • 5 dużych jajek,
  • 3/4 szklanki cukru drobnego (165 g),
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (115 g),
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej (45 g).

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (uważaj, by ich nie przebić). Pod koniec po jednej łyżce dodawaj do piany cukier. Cały czas miksuj.
  2. Do ubitych białek z cukrem dodawaj żółtka, pamiętając, by robić to pojedynczo. Nie wyłączaj miksera.
  3. Gdy dodasz już wszystkie żółtka, a masa będzie gładka i dobrze ubita, wyłącz mikser. Dodawaj partiami przesianą mąkę i skrobię. Wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki, by nie zabić pęcherzyków powietrza.
  4. Do wyłożonej papierem tortownicy (średnica 25 cm) przelej ciasto. Delikatnie wyrównaj.
  5. Włóż formę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 30-40 minut, do suchego patyczka.
  6. Teraz najważniejszy krok. Upieczony i jeszcze gorący biszkopt po wyjęciu z piekarnika i wciąż w tortownicy upuść na podłogę z wysokości ok. 30 cm. Odłóż do przestudzenia.

Biszkopt robię bez proszku do pieczenia. Inny składnik sprawia, że jest lekki jak chmurka i nie opadaBiszkopt robię bez proszku do pieczenia. Inny składnik sprawia, że jest lekki jak chmurka i nie opada Biszkopt robię bez proszku do pieczenia. Inny składnik sprawia, że jest lekki jak chmurka i nie opada.Foto: Miuda_21/iStock.com

Ciasto z kremem. Wygląda jak tort, ale smakuje o niebo lepiej

Gdy biszkopt stygnie, zabierz się za przygotowywanie kremu. Możesz wykorzystać do tego gotowy budyń lub zrobić go samodzielnie. Do wykonania kremu będziesz potrzebować:

  • 700 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • ciasteczka do przełożenia ciasta, najlepiej biszkoptowe,
  • polewa czekoladowa lub owoce do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko i przygotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Do środka dodaj przestudzony budyń, po jednej łyżce. Miksuj do uzyskania gładkiej masy, ale uważaj, by nie zwarzyć kremu.
  3. Biszkopt przetnij w połowie. Blat wysmaruj kremem (ok. 3/4), wcześniej nasączając je ponczem lub dżemem. Ułóż ciastka i przykryj odrobiną kremu.
  4. Nałóż drugi blat biszkoptowy. Nasącz ponczem i posmaruj resztą kremu. Wierzch udekoruj polewą z czekolady, świeżymi owocami lub ulubionymi dodatkami.
Biszkopt uchodzi za ciasto trudne i kapryśne. Też tak myślisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.