Ten napój można porównać do ambrozji bogów. Pij codziennie, to jelita i stawy ci podziękują

Naturalne napoje mogą zdziałać cuda. Warto włączyć je do swojej diety i wyczekiwać efektów. A te mogą być naprawdę zaskakujące. Spróbujcie tego kolagenowego napoju, a szybko zauważycie różnicę.

Działanie swojego organizmu możemy poprawić nie tylko lekami czy suplementami. Warto stawiać też na naturalne rozwiązania. Jednym z nich jest napój kolagenowy, który niektórym może wręcz odmienić życie. Oto bardzo prosty przepis, który warto zapisać na później. 

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi Was o przepis!

Napój kolagenowy, który działa jak boska ambrozja. Ma zaskakujące właściwości 

Picie napoju kolagenowego przynosi ogrom różnorodnych korzyści. Bardzo szybko zauważymy zmianę. Warto więc pić go każdego dnia, by pojawiły się efekty. Ale czego możemy się spodziewać?  

Przede wszystkim zauważymy poprawę kondycji skóry - stanie się bardziej jędrna i elastyczna, a co najważniejsze - nawilżona. Złagodzą się również bóle stawów i poprawi się ich ruchomość. Poprawi się też praca jelit i znikną problemy jelitowe. Kolagenowe napoje zapobiegają też łamliwości i wypadaniu włosów, a także wzmacniają paznokcie. 

Zdrowy napój kolagenowy - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki: 

  • 2 łyżki żelatyny
  • 1,5 szklanki ulubionego soku bogatego w witaminę C - np. pomarańczowego, 
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie).  

Sposób przygotowania jest równie prosty co lista składników. Wystarczy rozpuścić żelatynę w wodzie i dodać do niej ulubiony sok. Opcjonalnie możemy dodać też łyżeczkę miodu, jeśli chcemy wzmocnić słodycz napoju. 

Bulion kolagenowy - przepis. Wytrawna wersja kolagenowego napoju 

Możemy również przygotować bulion kolagenowy. Ta wytrawna wersja sprawdzi się równie świetnie. Warto jednak mieć na uwadze, że przygotowanie nie jest już tak proste jak przygotowanie kolagenowego napoju. 

Składniki: 

  • 1 kg kurzych łapek, 
  • 1 duża golonka wieprzowa, 
  • 2 nóżki wieprzowe, 
  • kości wołowe (im więcej, tym lepiej), 
  • pęczek włoszczyzny, 
  • sól, pieprz, ocet jabłkowy, liście laurowe, ziele angielskie, 
  • opcjonalnie: podroby (serca, nerki, żołądki). 

Sposób przygotowania: 

  1. Oczyszczone mięso włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą tak, by jedynie przykryła mięso (maksymalnie na dwa palce). Gotuj na średniej mocy palnika. 
  2. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, a także łyżkę octu jabłkowego. Teraz zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez około pięć-sześć godzin.  
  3. Po około czterech godzinach wolnego gotowania dodaj obraną i oczyszczoną włoszczyznę.  
  4. Kiedy minie już około sześć godzin gotowania, dopraw bulion solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 20 minut, następnie przecedź go przez sito i rozlej do słoików. Mięso oddziel od kości i upiecz lub zamroź - będzie idealne na farsz do pierogów. Bulion pij każdego dnia. 
Więcej o: