Ciasto mleczne gotowe w 10 minut? Uczestniczka "MasterChefa" zdradza sekret puszystej konsystencji

Babcine wypieki kocha niemal każdy, jednak często brakuje czasu na szykowanie piętrowych biszkoptów i dostojnych placków. Ciekawą alternatywą jest ciasto mleczne, które zrobisz w 10 minut i to bez pieczenia! Przepis zdradza na Instagramie uczestniczka "MasterChefa" - Ewa Szczęsna.

Szybki deser, bez pieczenia i wymyślnych składników? To możliwe dzięki recepturze uczestniczki "MasterChefa". Przepis to prawdziwa bułka z masłem, jednak smak zasługuje na prawdziwe uznanie. Jest słodko, prosto i co najważniejsze tanio!

Zobacz wideo

Ciasto mleczne bez pieczenia, gotowe w 10 minut. Ten przepis jest idealny na każdą porę 

Sklepowe słodycze, ciasta z piekarni i łakocie z cukierni można w łatwy sposób zamienić na domowe arcydzieło. Mowa tu o cieście mlecznym, które nie tylko obłędnie smakuje, ale i zjawiskowo prezentuje się w naczyniu lub blaszce. Z przygotowaniem tego rarytasu poradzi sobie każdy, nawet największy amator. Co ciekawe deser jest bardzo tani i opiera się jedynie na łatwo dostępnych składnikach - obejdzie się więc bez zakupów, bo te produkty chyba każdy znajdzie w swojej kuchni. 

Recepturę na ciasto mleczne zdradziła Ewa Szczęsna, uczestniczka "MasterChefa", która publikuje na Instagramie @ewa.masterchef całą masę inspirujących przepisów. Tym razem postawiła na prostotę w słodkim wydaniu, którą pokocha każdy. Sekret deseru tkwi w idealnej, puszystej konsystencji, a także odrobinie kawy, która nieco stłumi słodycz i nada całości charakteru. 

Przepis na ciasto mleczne. Nie trzeba go piec i jest gotowe w 10 minut 

Składniki: 

  • 200 g serka śmietankowego,
  • 200 ml mleka skondensowanego,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • biszkopty lub herbatniki,
  • filiżanka mleka i mocnej, czarnej kawy do namoczenia.
  • Polewa czekoladowa: 150 g czekolady 100 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski przełóż serek śmietankowy i mleko skondensowane. 
  2. Składniki ubijaj mikserem aż powstanie jednolita, gładka masa. 
  3. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę - pamiętaj, ze nabiał powinien być dobrze schłodzony. 
  4. Bitą śmietanę przełóż do drugiej masy i wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką. 
  5. Połącz teraz mleko z kawą. W takiej zalewie mocz biszkopty i układaj je na dnie naczynia żaroodpornego lub w dowolnej formie. 
  6. Na ciasteczka przełóż kremową masę. Zrób kolejne piętro z ciasteczek i ponownie masa. Wierzch wyrównaj. 
  7. Teraz pora na polewę. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, zalej śmietanką i podgrzewaj do uzyskania idealnej, kremowej konsystencji. 
  8. Wierzch ciasta polej polewą i gotowe, smacznego!
Więcej o: