Bądź fit, ale zjedz ulubiony sernik. Nie znajdziesz nic lepszego i zdrowszego do po obiadowej kawki

Twórcy internetowego poradnika Taste Atlas, słynnego z wielu światowych i kulinarnych zestawień, po raz kolejny docenili polski wypiek. W marcu 2023 Polski serniczek uplasował się na pierwszym miejscu Top 8 najlepszych deserów serowych na świecie. My wiemy od dawna, że nie ma nic lepszego niż dobry sernik po obiedzie. Z rodzynkami czy bez? Spróbuj wersji fit na zimno.

Sernik to jest częstym gościem na naszych stołach, nie tylko podczas świąt. Uważa się, że w Polsce jest to jeden z najczęściej wybieranych wypieków. Lubimy piec go na co dzień, bez specjalnej okazji. Kochasz ciasto po obiedzie, ale chcesz uniknąć zbędnych kalorii. Mamy dla ciebie zdrową propozycję na zimno.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Skąd pochodzi Polski sernik?

Do naszego kraju sernik dotarł prawdopodobnie dzięki Janowi III Sobieskiemu i jego zwycięstwu nad Turkami pod Wiedniem. Przywiózł do kraju sernik zwany wiedeńskim. Krakowiacy, poddając go modyfikacjom, dodali ozdobną kraciastą polewę i dlatego czasami nazywany jest też sernikiem krakowskim lub królewskim. Popularne dzisiaj wypieki mają nawet swoje święto, 30 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika.

Najlepsze dodatki do zdrowego sernika

Osoby zmagające się w wysokim poziomem cukru we krwi powinny unikać tradycyjnych wypieków. W wersji fit warto wykorzystać owoce jagodowe takie jak truskawki, borówki czy czarną porzeczkę. Owoce z tej grupy są niskokaloryczne, charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, a dodatkowo są naturalnym źródłem błonnika.

Do przygotowania zdrowego sernika warto wykorzystać cynamon, który odgrywa ważną rolę w walce ze zbędnymi kilogramami. Nie dość, że skutecznie obniża poziom cukru we krwi, to umożliwia sprawniejsze przetwarzanie węglowodanów.

Jeśli same owoce to dla nas za mało i chcecie, aby sernik był słodszy, warto sięgnąć po zdrowe zamienniki. Stewia, ksylitol czy erytrytol to najczęściej znane zamienniki mające niewiele kalorii lub zdecydowanie niższy IG niż tradycyjny cukier. Zdrowymi zamiennikami są również syrop klonowy, czy miód. Uważajmy jednak na syropy z agawy, brązowego ryżu, a także na popularny cukier trzcinowy. Produkty te, podobnie jak sam cukier, są wysokokaloryczne i zawierają puste kalorie.

Spróbuj serniczka na zimno w wersji fit

Dla osób z nietolerancjami proponujemy wersję bez glutenu oraz bez laktozy. Robi się go ekspresowo, ma niewiele kalorii i dużo białka, a ciasto nie wymaga nawet pieczenia.

Składniki:

  • 230 g sera twarogowego chudego/ skyr (typu islandzkiego) bez laktozy
  • 300 ml jogurtu bez laktozy
  • 70 g zblendowanych malin/ truskawek/ borówek
  • 1/2 opakowania malinowej galaretki bez cukru (na 0,5 l wody)
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 70 ml gorącej wody + 10 g żelatyny x 2
  • 2 garście owoców jagodowych w całości

Jeśli chcesz, aby twój sernik miał chrupiący spód, spróbuj tego:

Składniki - na spód:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 120 g płatków owsianych
  • 20 g oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie spodu:

1. Daktyle, kakao, pół łyżeczki cynamonu i olej kokosowy wraz z 50 ml wody zmiksuj na spójną masę.

2. Do masy dorzuć płatki owsiane błyskawiczne i dokładnie wszystko wymieszaj.

3. Brzegi wybranej formy natłuść olejem kokosowym i wyłóż gotową masę. Zwilżoną dłonią dobrze przyklepać spód sernika.

4. Włóż całość do lodówki, co usztywni masę, a olej kokosowy nabierze stałej postaci.

Przygotowanie masy:

1. Ser twarogowy bądź skyr zmiksuj z jogurtem oraz ksylitolem (zamiennie możesz wykorzystać miód lub inny zdrowy słodzik) na gładką masę.

2. Masę podziel na dwie części. Do jednej miski dodaj owoce i ponownie zblenduj. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę - każda porcja w oddzielnym naczyniu.

3. Do owocowej masy dodawaj powoli żelatynę, co chwilę mieszając.

4. Wylej masę na formę wyłożoną folią. Włóż do lodówki na około 10 - 15 minut do lekkiego zastygnięcia (w międzyczasie drugą część żelatyny mieszaj co jakiś czas).

5. Do drugiej, drugiej miski dodaj drugą porcję żelatyny i wymieszaj. Wylej masę na lekko zastygły malinowy spód. Włóż do lodówki na około 1-2 godziny.

6. W czasie oczekiwania na zastygnięcie przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia (możesz ją dosłodzić według uznania).

7. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć, dodaj wcześniej przygotowane całe owoce.

8. Wylej na serowy spód. Ponownie schowaj do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie zgęstnieje.

Sery oraz jogurt z podanych wyżej składników możesz zamienić na wersje z laktozą.

Czy lubisz sernik z rodzynkami?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.