-
Haps
-
Jak przygotować
- Żaden sos pomidorowy, gołąbki podaj z tym. Najpierw będziesz sceptyczny, a później to pokochasz
Żaden sos pomidorowy, gołąbki podaj z tym. Najpierw będziesz sceptyczny, a później to pokochasz
Danie, jakim są gołąbki jest bardzo popularne i często wykonywane. Zazwyczaj podaje się je z klasycznym sosem pomidorowym, który każdy dobrze zna. Chcemy jednak pokazać, że można to zrobić w inny sposób, by wydobyć z tego dania głębię smaków. Zapomnij więc o tradycji i podaj je całkiem inaczej.
Ten, kto nie przepada za gołąbkami z pewnością jadł je w nieodpowiedniej wersji. To, co chcemy pokazać poniżej na pewno zmieni ich zdanie na temat tego dania. Dlaczego? Ponieważ dzięki jednej zmianie można poczuć nowy smak tradycyjnej potrawy. Tą zmianą jest sos i zamiast zajadać się gołąbkami w pomidorach, od dziś będziesz to robić, ale z innym dodatkiem. Tym dodatkiem jest domowej roboty sos śmietanowy. Mało kto wpadnie, by w ten sposób go połączyć, ale już po pierwszym kęsie będziesz wiedzieć, że to strzał w dziesiątkę.
Przepis na gołąbki z ryżem i mięsem w sosie śmietanowym
Składniki na gołąbki
- 10 dużych ugotowanych liści kapusty włoskiej,
- 250 g ryżu,
- 400 g mięsa mielonego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos śmietanowy
- 200 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 250 ml bulionu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie odsącz go z wody i pozostaw do wystudzenia.
- Ugotowane liście kapusty pozostaw do wystudzenia i odetnij twardsze części.
- W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną na drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Dodaj ugotowany ryż i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu mięsnego i zwiń w gołąbki, starając się nie dopuścić do przeciekania farszu.
- Układaj gołąbki w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Teraz czas na przygotowanie sosu. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, mieszając.
- Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Po tym czasie dodaj śmietanę, mieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowy sos wylej równomiernie na gołąbki. Piecz gołąbki w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, aż kapusta będzie miękka.
- Podawaj gołąbki na gorąco. Możesz je udekorować świeżymi ziołami, np. natką pietruszki. Smacznego!