• Link został skopiowany

Jaką wątróbkę kupić? To niby oczywisty wybór, a jednak nie. Ta będzie lepsza i nie tak okropnie tłusta

Jaką wątróbkę kupić? To nie powinno być trudne. Okazuje się jednak, że wybór najlepszych podrobów wcale nie jest taki oczywisty. Podpowiadamy, która wątróbka jest najlepsza.
Wątróbka (zdjęcie ilustracyjne)
fot.istock/Charlie Waradee

Wątróbka zdecydowanie powinna trafić do naszej diety. Ma wysoką zawartość witaminy A oraz żelaza. Warto jednak pamiętać, że choć są to składniki niezbędne do normalnego funkcjonowania, to ich nadmiar może nam zaszkodzić. Wątróbkę należy więc jeść nie częściej niż dwa razy w tygodniu.  

Zobacz wideo

Jaką wątróbkę kupić? Ten wybór to strzał w dziesiątkę 

Nie wszystkie wątróbki są tak samo dobre. Wątróbka wieprzowa zawiera spore ilości żelaza. Z kolei w wątróbce drobiowej znajdziemy sporo kwasu foliowego. Trudno jest więc porównać je na tej podstawie. Jednak inny parametr może nam na to pozwolić.  

Z pewnością niewiele osób domyśliło się, że chodzi o cholesterol. Zdecydowanie więcej zawiera go wątróbka drobiowa niż wieprzowa. Co więcej, jest też tłustsza. Możemy jednak postawić na jeszcze inny wybór. Świetnie sprawdzi się wątróbka wołowa, która ma jeszcze mniej cholesterolu od wieprzowej.  

Wątróbka - przepis z PRL-u. Babcie do tej pory tak ją przygotowują 

Składniki: 

  • 500 g wątróbki wieprzowej, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 4 łyżki śmietany 18 proc., 
  • łyżeczka musztardy, 
  • odrobina oleju do smażenia, 
  • łyżeczka cukru, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Dokładnie umyj, osusz i oczyść wątróbkę.  
  2. Następnie przełóż mięso do miseczki i zalej je gorącą wodą - płyn powinien całkowicie przykryć mięso. Odstaw naczynie na 10 minut.  
  3. W tym czasie pokrój cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekaj.  
  4. Warzywa podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Gdy całość ładnie się zarumieni, dodaj cukier, sól, pieprz i wątróbkę.  
  5. Wątróbkę z dodatkami duś na średniej mocy palnika przez pięć minut.  
  6. Po tym czasie na patelnię dodaj musztardę i kwaśną śmietanę. Całość dokładnie zamieszaj, aż powstanie gładki sos.  
  7. Danie duś kolejne 10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami - na przykład gotowanymi ziemniakami i ogórkami kiszonymi.  

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: