Wiosną zawsze robię tę surówkę. Nie ma nic lepszego do kotletów, mizeria idzie w odstawkę

Surówka do obiadu to nie tylko mizeria i colesław z kapusty. Ta surówka jest nie tylko pyszna, lecz także łatwa w wykonaniu i bardzo tania. Robię ją zawsze wiosną, ale smakuje idealnie o każdej porze roku i każdej porze dnia. To tylko trzy składniki, oliwa i przyprawy.

Ta surówka jest najlepsza i jeśli ktoś będzie zawzięcie bronił mizerii, myślę, że może być rozczarowany. Smak tej surówki jest niesamowity i mało osób spodziewa się, że połączenie pomidorów z ogórkiem kiszonym i cebulą jest tak genialne. A jest i powtwierdzam - do schabowych nie ma nic lepszego. 

Zobacz wideo

Surówka najlepsza do schabowego. Zrobisz ją w trzy minuty

Składniki:

  • 3 pomidory, najlepiej malinowe, 
  • 4-6 ogórków kiszonych, 
  • pół cebuli, 
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Sposób wykonania tej surówki to banał. Zacznij od oczyszczenia pomidorów. Najlepiej umyć je w wodzie z dodatkiem sody, ale możesz równie dobrze wymoczyć je w wodzie z dodatkiem soli. Pomidory pokrój w kostkę, nie musi być gruba. Przełóż do miski. W podobną kostkę pokrój ogórki kiszone,  cebulę natomiast posiekaj w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Możesz dodać także 2 małe ząbki czosnku. Całość wymieszaj i odłóż na godzinę do lodówki, żeby składniki się połączyły. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.