-
Haps
-
Jak przygotować
- Gołąbki siostry Anastazji nie mają grama mięsa. Ale mięsożercy i tak zajadają się nimi w najlepsze
Gołąbki siostry Anastazji nie mają grama mięsa. Ale mięsożercy i tak zajadają się nimi w najlepsze
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym odchodzą już w zapomnienie. Nawet siostra Anastazja pozwoliła sobie na odrobinę szaleństwa i postawiła na całkowicie inny farsz. Oto przepis na gołąbki siostry Anastazji.
Wegetariańskie gołąbki z aromatycznym farszem mogą smakować po prostu obłędnie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Robi się to nawet szybciej niż w przypadku farszu mięsnego. Gwarantujemy, że tak przygotowane gołąbki zagoszczą w twoim domu na dłużej.
Gołąbki siostry Anastazji - przepis. Nie sposób oprzeć się gołąbkom w takiej wersji
Gołąbki siostry Anastazji nie mają zbyt wiele wspólnego z tradycyjnym przepisem, ale i tak są pyszne. Od kultowego przepisu różni je też sos. Zazwyczaj podajemy gołąbki z sosem pomidorowym. Siostra Anastazja stawia jednak na sos pieczarkowy. Oto lista składników, które będą ci potrzebne oraz sposób przygotowania takiego obiadu, który można znaleźć w jednej z jej książek kucharskich.
Składniki na gołąbki:
- 1 główka kapusty włoskiej,
- 25 dag kaszy jęczmiennej,
- 25 dag kaszy gryczanej,
- 1 kg pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 szklanki wywaru jarzynowego,
- 3-4 łyżki tłuszczu,
- sól i pieprz.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 1-2 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 1/2 szklanki wody,
- sól i pieprz.
Gołąbki z kaszy siostry Anastazji - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Kasze gotujemy, pieczarki podsmażamy i przyprawiamy farsz.
- Dokładnie mieszamy składniki, a następnie zawijamy farsz w liście kapusty.
- Dusimy gołąbki w piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach. Aby się nie przypaliły, możemy podlać je bulionem.
- Składniki na sos mieszamy w niewielkim garnku i podgrzewamy do momentu zgęstnienia.
- Sosem pieczarkowym polewamy wyjęte z piekarnika gołąbki. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i opcjonalnie ulubioną surówką. Dobrze sprawdzi się tu surówka z marchewki lub mizeria.