Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym odchodzą już w zapomnienie. Nawet siostra Anastazja pozwoliła sobie na odrobinę szaleństwa i postawiła na całkowicie inny farsz. Oto przepis na gołąbki siostry Anastazji.
Fot.Facebook/Siostra Anastazja, fot. w tle Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Wegetariańskie gołąbki z aromatycznym farszem mogą smakować po prostu obłędnie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Robi się to nawet szybciej niż w przypadku farszu mięsnego. Gwarantujemy, że tak przygotowane gołąbki zagoszczą w twoim domu na dłużej.
REKLAMA
Zobacz wideo
Gołąbki siostry Anastazji - przepis. Nie sposób oprzeć się gołąbkom w takiej wersji
Gołąbki siostry Anastazji nie mają zbyt wiele wspólnego z tradycyjnym przepisem, ale i tak są pyszne. Od kultowego przepisu różni je też sos. Zazwyczaj podajemy gołąbki z sosem pomidorowym. Siostra Anastazja stawia jednak na sos pieczarkowy. Oto lista składników, które będą ci potrzebne oraz sposób przygotowania takiego obiadu, który można znaleźć w jednej z jej książek kucharskich.
Składniki na gołąbki:
1 główka kapusty włoskiej,
25 dag kaszy jęczmiennej,
25 dag kaszy gryczanej,
1 kg pieczarek,
2 cebule,
2 szklanki wywaru jarzynowego,
3-4 łyżki tłuszczu,
sól i pieprz.
Składniki na sos pieczarkowy:
1-2 łyżki mąki pszennej,
1/2 szklanki śmietany,
1/2 szklanki wody,
sól i pieprz.
Gołąbki z kaszy siostry Anastazji - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Kasze gotujemy, pieczarki podsmażamy i przyprawiamy farsz.
Dokładnie mieszamy składniki, a następnie zawijamy farsz w liście kapusty.
Dusimy gołąbki w piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach. Aby się nie przypaliły, możemy podlać je bulionem.
Składniki na sos mieszamy w niewielkim garnku i podgrzewamy do momentu zgęstnienia.
Sosem pieczarkowym polewamy wyjęte z piekarnika gołąbki. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i opcjonalnie ulubioną surówką. Dobrze sprawdzi się tu surówka z marchewki lub mizeria.