Gołąbki siostry Anastazji nie mają grama mięsa. Ale mięsożercy i tak zajadają się nimi w najlepsze

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym odchodzą już w zapomnienie. Nawet siostra Anastazja pozwoliła sobie na odrobinę szaleństwa i postawiła na całkowicie inny farsz. Oto przepis na gołąbki siostry Anastazji.

Wegetariańskie gołąbki z aromatycznym farszem mogą smakować po prostu obłędnie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Robi się to nawet szybciej niż w przypadku farszu mięsnego. Gwarantujemy, że tak przygotowane gołąbki zagoszczą w twoim domu na dłużej. 

Zobacz wideo

Gołąbki siostry Anastazji - przepis. Nie sposób oprzeć się gołąbkom w takiej wersji 

Gołąbki siostry Anastazji nie mają zbyt wiele wspólnego z tradycyjnym przepisem, ale i tak są pyszne. Od kultowego przepisu różni je też sos. Zazwyczaj podajemy gołąbki z sosem pomidorowym. Siostra Anastazja stawia jednak na sos pieczarkowy. Oto lista składników, które będą ci potrzebne oraz sposób przygotowania takiego obiadu, który można znaleźć w jednej z jej książek kucharskich.  

Składniki na gołąbki: 

  • 1 główka kapusty włoskiej, 
  • 25 dag kaszy jęczmiennej, 
  • 25 dag kaszy gryczanej, 
  • 1 kg pieczarek, 
  • 2 cebule, 
  • 2 szklanki wywaru jarzynowego, 
  • 3-4 łyżki tłuszczu, 
  • sól i pieprz. 

Składniki na sos pieczarkowy: 

  • 1-2 łyżki mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki śmietany, 
  • 1/2 szklanki wody, 
  • sól i pieprz. 

Gołąbki z kaszy siostry Anastazji - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Kasze gotujemy, pieczarki podsmażamy i przyprawiamy farsz.  
  2. Dokładnie mieszamy składniki, a następnie zawijamy farsz w liście kapusty.  
  3. Dusimy gołąbki w piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach. Aby się nie przypaliły, możemy podlać je bulionem. 
  4. Składniki na sos mieszamy w niewielkim garnku i podgrzewamy do momentu zgęstnienia.  
  5. Sosem pieczarkowym polewamy wyjęte z piekarnika gołąbki. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i opcjonalnie ulubioną surówką. Dobrze sprawdzi się tu surówka z marchewki lub mizeria.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.