• Link został skopiowany

Typowe zrazy pójdą w niepamięć. Co je wyróżnia? Nadzienie, którego nie ma nigdzie indziej

Mięso w innym wydaniu niż schabowe lub piersi z kurczaka to wyśmienity pomysł na rodzinny obiad. Dobrze zrobione może naprawdę zaskoczyć smakiem. Poniższy przepis sprawi, że zechcesz robić go bez przerwy. Jedną porcją naje się nawet największy żarłok.
Zrazy zawijane ze schabu to nieco inna wersja tradycyjnych zrazów - te bowiem przygotowuje się z mięsa wołowego
Fot. Shutterstock

Zrazy wołowe to pomysł na wyśmienity obiad, który w dodatku nie wymaga skomplikowanego przygotowywania. Na taki posiłek skusi się na pewno każdy, kto lubi dobrą i porządną kuchnię. Zrazy z naszego przepisu są przepyszne, a to za sprawą mieszanki składników. W środku można znaleźć pieczarki i przede wszystkim ser pleśniowy. To on nadaje potrawie wyjątkowego aromatu.

Zobacz wideo Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką

Tak przygotowane zrazy można podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, lub ugotowaną kaszą. Obok tych składników również świetnie się sprawdzą podsmażone buraczki lub sałatka z kiszonej kapusty.

Przepis na nadziewane zrazy wołowe

Składniki

  • 600 g mięsa wołowego,
  • 200 g pieczarek,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml bulionu,
  • 120 ml czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyść, a następnie pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Delikatnie rozbij każdy plaster tłuczkiem.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż zaczną się rumienić.
  3. Dodaj posiekane pieczarki i smaż, aż zmiękną i zaczną się odparowywać. Następnie wrzuć kawałki sera pleśniowego. Mieszaj, aż ser się roztopi i połączy z innymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Na każdy plaster mięsa nałóż łyżkę nadzienia z pieczarek i sera. Zwiń mięso w ruloniki i zabezpiecz wykałaczkami.
  5. Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę masła. Smaż zrazy na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane.
  6. Dodaj bulion i wino do patelni. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie.
  7. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki przed podaniem. Możesz podać je z ziemniakami lub kaszą i ulubionymi warzywami. Smacznego!
Więcej o: