Najbardziej wiosenna zupa, jaką widziałam. Szczawiowa może się schować

Wiosna to czas, kiedy wyciągamy z szuflad przepisy, które są lżejsze i bardziej kolorowe. Jeśli jednak takich nie posiadamy, trzeba się posiłkować tymi znalezionymi w internecie. Z chęcią dzielimy się więc recepturą na zieloną pyszność, którą warto podać już dziś. Najlepiej smakuje z tym składnikiem.

Wiosna, która nas otacza, zachęca do robienia coraz to ciekawszych potraw, które urozmaicą nasze obiady. Coraz częściej rezygnujemy z takich dań jak bigos, czy gulasz i zastępujemy je lżejszymi smakołykami. Takim idealnym zastępstwem może okazać się poniższy przepis. Jest to połączenie najlepszych smaków, które tworzą oryginalną mieszankę i kompozycję. Udekoruję tę zupę ugotowanym jajkiem i patrz, jak znika ze stołu.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Bardzo wiosenną zupą okazuje się ta zrobiona ze szczawiu. Jednak oprócz niej możemy wyróżnić jeszcze kilka potraw, które zasługują na miano wiosennych. Jest nią również zupa krem ze szpinaku. Po zblendowaniu zaciekawi każdego, a gorące porcje rozpłyną się w okamgnieniu.

Przepis na zupę krem ze szpinaku z jajkiem na twardo

Składniki

  • 300 g świeżego szpinaku,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziemniak,
  • 500 ml bulionu,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, aż zaczną się rumienić.
  2. Dodaj pokrojonego ziemniaka i smaż przez kilka minut, aż stanie się lekko wysmażony. Następnie wrzuć posiekany szpinak i smaż, aż zwiędnie.
  3. Wlej bulion do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Zmiksuj zupę za pomocą blendera na gładką masę. W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo. Gdy staną się gotowe, obierz je ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
  5. Dodaj śmietankę kremówkę do zupy i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  6. Podawaj zupę w miseczkach, dekorując kawałkami jajek na twardo. Możesz również dodać trochę śmietanki lub posiekanego koperku jako dodatkową dekorację. Smacznego!
Jaka zupa kojarzy Ci się z wiosną?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.