Takie naleśniki mogłabym jeść codziennie. Myk z piekarnikiem tylko dodaje im smaku

Naleśniki na pewno każdy zna i robi je bardzo często. Podaje się je w sposób wytrawny, a także na słodko i nieważne, jaką wersję wybierzesz, każdy będzie zadowolony. Jednak jeśli postawisz na nasz sposób, usłyszysz więcej głosów zachwytu. Wystarczy, że wykorzystasz piekarnik.

Naleśniki, jakie pamiętam z dzieciństwa to cienkie placki wysmarowane dżemem prosto od mamy. To właśnie one były dla mnie wtedy najsmaczniejsze i chętnie do nich wracam. Pomimo tego, gdy później poznałam ten przepis, wszystkie inne stały się dla mnie gorsze. Ten jest bezkonkurencyjny i oryginalny. Dlaczego? Jest to zasługa piekarnika, w którym naleśniki idealnie się podpiekają.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Przepis na zapiekane naleśniki z szynką i serem

Składniki na naleśniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • masło lub olej do smażenia.

Składniki dodatkowe

  • 200 g szynki,
  • 200 g startego sera żółtego,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie naleśników. W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, cukier i szczyptę soli. Mieszaj do momentu, aż powstanie masa pozbawiona grudek.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wylewaj porcje ciasta naleśnikowego. Smaż naleśniki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Powtarzaj czynność do wykorzystania całej masy.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę żaroodporną, natłuszczając ją oliwą z oliwek.
  4. Na każdym naleśniku umieść kawałek szynki i posyp startym serem. Następnie zwijaj naleśniki, tak aby nadzienie było schowane wewnątrz. Układaj zwinięte naleśniki w formie żaroodpornej.
  5. W misce wymieszaj śmietankę kremówkę z jajkami i posiekanym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Naleśniki polej przygotowaną mieszanką.
  6. Włóż formę do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po wypieczeniu podawaj naleśniki na ciepło. Smacznego!
Z czym najczęściej jesz naleśniki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.