Naleśniki na pewno każdy zna i robi je bardzo często. Podaje się je w sposób wytrawny, a także na słodko i nieważne, jaką wersję wybierzesz, każdy będzie zadowolony. Jednak jeśli postawisz na nasz sposób, usłyszysz więcej głosów zachwytu. Wystarczy, że wykorzystasz piekarnik.
Alexandr Noak /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Naleśniki, jakie pamiętam z dzieciństwa to cienkie placki wysmarowane dżemem prosto od mamy. To właśnie one były dla mnie wtedy najsmaczniejsze i chętnie do nich wracam. Pomimo tego, gdy później poznałam ten przepis, wszystkie inne stały się dla mnie gorsze. Ten jest bezkonkurencyjny i oryginalny. Dlaczego? Jest to zasługa piekarnika, w którym naleśniki idealnie się podpiekają.
REKLAMA
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Przepis na zapiekane naleśniki z szynką i serem
Składniki na naleśniki
250 g mąki pszennej,
200 ml mleka,
2 jajka,
łyżka cukru,
szczypta soli,
masło lub olej do smażenia.
Składniki dodatkowe
200 g szynki,
200 g startego sera żółtego,
200 ml śmietanki kremówki,
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przygotowanie naleśników. W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, cukier i szczyptę soli. Mieszaj do momentu, aż powstanie masa pozbawiona grudek.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wylewaj porcje ciasta naleśnikowego. Smaż naleśniki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Powtarzaj czynność do wykorzystania całej masy.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę żaroodporną, natłuszczając ją oliwą z oliwek.
Na każdym naleśniku umieść kawałek szynki i posyp startym serem. Następnie zwijaj naleśniki, tak aby nadzienie było schowane wewnątrz. Układaj zwinięte naleśniki w formie żaroodpornej.
W misce wymieszaj śmietankę kremówkę z jajkami i posiekanym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Naleśniki polej przygotowaną mieszanką.
Włóż formę do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po wypieczeniu podawaj naleśniki na ciepło. Smacznego!