Miękkie, pełne aromatu i smaku - tak można określić to danie. Jeśli do tego doda się także smaczne wykończenie, to mamy komplet. Dziś chcemy pokazać, że nie tylko cebulka i skwarki do niego pasują. Zdziwisz się, gdy zobaczysz, co przygotowaliśmy.
Arkadiusz Fajer /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Pyzy to smaczne ziemniaczane kuleczki, które można podawać na wiele różnych sposobów. Podczas ich przygotowania można wypełnić je soczystym mięsem i to właśnie zrobiłam. Po pierwszym kęsie poczujesz, jakie są pyszne i nie będziesz mógł się od nich oderwać. Oprócz mięsa ważne jest także to, z czym zostaną podane. Cebulkę, skwarki i wysmażony boczek zamieniłam na sos koperkowy i byłam zachwycona. Dawno nie jadłam nic lepszego.
REKLAMA
Zobacz wideo Pyzy z mięsem
Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem w sosie koperkowym
Składniki na pyzy ziemniaczane
1 kg ziemniaków,
2 jajka,
3 szklanki mąki pszennej,
sól do smaku.
Składniki na nadzienie mięsne
300 g mięsa mielonego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Składniki na sos koperkowy
pół pęczka koperku,
200 ml śmietany kremówki,
łyżka masła,
2 łyżki mąki pszennej,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Gdy będą wystarczająco schłodzone, zagnieć je na jednolitą masę.
Dodaj jajka oraz stopniowo mąkę, mieszając, aż uzyskasz elastyczne ciasto. Pamiętaj, że ilość mąki może się różnić w zależności od wilgotności ziemniaków.
W rondelku rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj przez kilka minut, aż będą złociste. Dodaj mięso mielone, podsmażaj, aż będzie gotowe. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj sos koperkowy. W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę i zasmaż, mieszając, aż uzyskasz gładką masę. Następnie wlej śmietanę, mieszając cały czas. Gdy sos zgęstnieje, dodaj posiekany koperek i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą, a sos nabierze aromatu.
Uformuj z ciasta ziemniaczanego niewielkie placuszki, nałóż na środek każdego placuszka łyżkę nadzienia mięsnego, a następnie dokładnie zlep, formując kulki. Upewnij się, że nadzienie jest dobrze zakryte.
Gotuj pyzy w osolonej wodzie na średnim ogniu przez około 10-12 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Podawaj pyzy ziemniaczane polane sosem koperkowym. Smacznego!