Tiramisu to na tylko popularny włoski deser, że każdy z nas o nim słyszał. To nic innego jak deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek i cukru. Na sam koniec całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Ta słodkość robi niesamowite wrażenie, ale jej nowa wersja z pewnością zrobi większe.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!
Pomimo że tiramisu nie trzeba w żaden sposób zmieniać, niektórzy uważają, że i tak warto to zrobić. Właśnie w taki sposób powstała taka jego wersja. Nie poczujesz w niej mocnego smaku kawy, a także czekolady. Ten posmak zastąpiono słodkim owocowym musem, a także sokiem, który idealnie łączy się z serkiem mascarpone.
Przepis na tiramisu z malinami i kremem mascarpone
Składniki
- 200 g świeżych malin,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 3 żółtka,
- 75 g cukru,
- łyżka rumu,
- 200 g długich biszkoptów,
- sok malinowy do nasączenia biszkoptów,
- kakao do posypania.
Sposób przygotowania
- Żółtka wymieszaj z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Dodaj do nich ser mascarpone i rum. Dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.
- W oddzielnej misce ubij śmietanę na sztywno. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą serową, mieszając ruchami od dołu do góry, aby masa była puszysta.
- Przygotuj kawę, aby nasączyć biszkopty.
- W płaskim naczyniu ułóż pierwszą warstwę biszkoptów nasączonych sokiem. Na biszkoptach rozłóż połowę kremu mascarpone. Następnie ułóż połowę malin i powtórz warstwy.
- Ostatnią warstwą powinny być maliny. Wierzch posyp kakao.
- Schłódź tiramisu w lodówce przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc, aby smaki się połączyły. Podawaj schłodzone, krojąc na porcje. Smacznego!