Popularny deser doczekał się nowej wersji. Włosi złapią się za głowę, ale efekt nas zachwyci

Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza. To także bardzo smaczne desery, po które chętnie sięgamy. Ten klasyk na pewno znasz i chociaż raz w życiu jadłeś. Ten przepis sprawił, że kawowy posmak został zastąpiony owocową nutą.

Tiramisu to na tylko popularny włoski deser, że każdy z nas o nim słyszał. To nic innego jak deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek i cukru. Na sam koniec całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Ta słodkość robi niesamowite wrażenie, ale jej nowa wersja z pewnością zrobi większe.

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Pomimo że tiramisu nie trzeba w żaden sposób zmieniać, niektórzy uważają, że i tak warto to zrobić. Właśnie w taki sposób powstała taka jego wersja. Nie poczujesz w niej mocnego smaku kawy, a także czekolady. Ten posmak zastąpiono słodkim owocowym musem, a także sokiem, który idealnie łączy się z serkiem mascarpone.

Przepis na tiramisu z malinami i kremem mascarpone

Składniki

  • 200 g świeżych malin,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 3 żółtka,
  • 75 g cukru,
  • łyżka rumu,
  • 200 g długich biszkoptów,
  • sok malinowy do nasączenia biszkoptów,
  • kakao do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Żółtka wymieszaj z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  2. Dodaj do nich ser mascarpone i rum. Dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.
  3. W oddzielnej misce ubij śmietanę na sztywno. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą serową, mieszając ruchami od dołu do góry, aby masa była puszysta.
  4. Przygotuj kawę, aby nasączyć biszkopty.
  5. W płaskim naczyniu ułóż pierwszą warstwę biszkoptów nasączonych sokiem. Na biszkoptach rozłóż połowę kremu mascarpone. Następnie ułóż połowę malin i powtórz warstwy.
  6. Ostatnią warstwą powinny być maliny. Wierzch posyp kakao.
  7. Schłódź tiramisu w lodówce przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc, aby smaki się połączyły. Podawaj schłodzone, krojąc na porcje. Smacznego!
Więcej o: