Moja mama ma własny sposób na pomidorową. Żaden makaron czy ryż, ta wersja jest najsmaczniejsza

Wczorajszy rosół najlepiej jakoś wykorzystać i pierwsze co nam przychodzi do głowy to zrobienie z niego pomidorowej. Podaje się ją zazwyczaj z ryżem lub makaronem, ale moja mama ma na nią inny sposób. Wykorzystaj go przy najbliższej okazji, a przekonasz się, że nie ma nic smaczniejszego.

Każdy gospodarz ma własne patenty i sposoby, by w jakiś sposób urozmaicić klasyczne potrawy. Moja mama również ma i przy każdej okazji, próbuje je wykorzystywać. Zdradziła mi, że od bardzo dawna nie podaje pomidorowej z ryżem i makaronem. Wrzuca do niego domowej roboty dodatek, który podbija smak potrawy.

Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Pomidorowa zrobiona z niedzielnego rosołu to tradycyjna potrawa. Jednak jej klasyczny smak warto czymś przełamać. Moja mama robi to za pomocą lanych klusek, które robi samodzielnie. Cała rodzina chwali ten sposób i nie chce jeść tej zupy inaczej. Nie raz jej próbowałam i jestem pewna, że i tobie przypadnie do gustu.

Przepis na zupę pomidorową z kluskami lanymi

Składniki

  • 1 litr bulionu,
  • 1 kg pomidorów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 150 ml mleka,
  • sól do smaku,
  • świeża posiekana natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania

  1. Na początek przygotuj pomidory. Obierz je ze skórki poprzez sparzenie ich wrzątkiem na kilka minut, a następnie schłodzenie w zimnej wodzie. Następnie pokrój pomidory na kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż wszystkie warzywa przez kilka minut.
  4. Do warzyw wlej bulion. Dodaj również pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną i zupa zgęstnieje.
  6. W międzyczasie przygotuj kluski lane. W misce roztrzep jajka, dodaj mąkę i mleko, dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek. Dopraw solą do smaku.
  7. W rondlu zagotuj osoloną wodę. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej formuj kluseczki z ciasta i wrzucaj je do gotującej się wody. Gotuj kluski przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą gotowe. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż do miski zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
  8. Do gotowej zupy dodaj ugotowane kluski. Posyp zupę posiekaną natką pietruszki i podawaj gorącą. Smacznego!
Jakie dodatki dodajesz najczęściej do zup?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.