Tak prostej napoleonki jeszcze nie robiłam. Aż do teraz. I już nigdy nie będę urabiać się po łokcie

Uważam, że dobre ciasto to nie tylko takie, które dobrze smakuje, ale też takie, które szybko się robi. Jednym z nich jest właśnie napoleonka z ciasta francuskiego. Ten banalny przepis rozdałam już wszystkim ciociom i koleżankom.

Tradycyjna napoleonka jest robiona na bazie ciasta francuskiego, więc takim właśnie przepisem się podzielę. Ten deser będzie bardzo prosty w wykonaniu, a na dodatek obłędnie pyszny. Czego chcieć więcej? Dobrego przepisu. Oto przepis na napoleonkę, który trzeba zapisać na później.  

Zobacz wideo

Napoleonka na cieście francuskim. Przepis, którego lepiej nie gubić 

Chrupiące ciasto francuskie przełożone pysznym, delikatnym waniliowym kremem to najlepsze ciastko do kawy, jakie możemy sobie zaserwować. Napoleonka na krakersach nie może się z nim równać. Ale co najważniejsze, nie trzeba urabiać się po łokcie, bo można zrobić je bardzo szybko.  

Składniki: 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (schłodzonego), 
  • 2-3 łyżki cukru pudru, 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 2 opakowania cukru waniliowego, 
  • 2 szklanki mleka, 
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego, 
  • 200 g miękkiego masła, 
  • owoce np. maliny czy borówki (opcjonalnie). 

Przepis na najlepszą napoleonkę. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. W misce zmiksuj żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj w garnku. Do gotującego się mleka wlej masę z żółtek i cały czas mieszając, gotuj przez dwie minuty. Ugotowany budyń trzeba przelać do innego naczynia i przykryć folią spożywczą. Tak zabezpieczony budyń odstawiamy do ostudzenia. 
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i piecz przez 10 minut. Wystudź. Drugie ciasto francuskie rozłóż na blasze, podziel je na prostokąty nożem (nie docinając do końca), nakłuj widelcem i piecz przez 10 minut. Następnie odstaw je do ostygnięcia.  
  3. Miękkie masło ubij mikserem. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu. Dodaj też ekstrakt migdałowy. Następnie wyłóż go na spód z ciasta francuskiego, przykryj prostokątami z ciasta i posyp cukrem pudrem. Możesz również dodać ulubione owoce. Odstaw do lodówki na kilka godzin, podawaj schłodzone. 
Jaką napoleonkę najbardziej lubisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.