Choć szparagi są dziś dostępne w wielu sklepach przez cały rok, poza sezonem ich ceny szybują na tyle, że nie każdego stać na taki rarytas. Sezon na te warzywa trwa jednak dość krótko. Z pomocą w takich sytuacjach przychodzi mrożenie, jednak czy szparagi można mrozić? Jak to robić dobrze, by nie zepsuć ich smaku i nie zmarnować zapasów?
Niektóre warzywa można mrozić od razu po zakupie bez wcześniejszego przygotowania. To np. niektóre grzyby. Nie dotyczy to jednak szparagów. Podobnie jak inne warzywa, mrożone jako surowe mogą stracić smak i konsystencję. Staną się gorzkawe, a po ugotowaniu zamienią się w nieapetyczną papkę. Z drugiej strony lepiej też nie mrozić już ugotowanych szparagów, które po rozmrożeniu mogą zamienić się w zieloną breję. Jak mrozić szparagi? Tu z pomocą przychodzi stary i dobry sposób: blanszowanie.
Szparagi przed mrożeniem warto zblanszować. Dzięki temu zachowają swoje właściwości. Blanszowanie to nic innego jak zalanie wrzątkiem lub podgotowanie, a następnie schłodzenie w lodowatej wodzie. W ten sposób przygotowuje się do mrożenia wiele produktów, w tym np. fasolkę. Jak mrozić szparagi?
Ostudzone szparagi podziel na odpowiednie porcje i przełóż do woreczków. Pamiętaj, by każdy opisać datą. Przełóż do zamrażalnika. Szparagi w zamrażalniku możesz przechowywać ok. 10 miesięcy.