Czy szparagi można mrozić? Jeden błąd i na talerzu zostanie ci zielona breja

Świetnym sposobem na zachowanie świeżych warzyw sezonowych jest ich mrożenie. Dzięki temu można się nimi cieszyć nawet wtedy, gdy przestają być dostępne w sklepach lub ich ceny szybują. Nie wszystko jednak nadaje się do zamrażalnika. Czy szparagi można mrozić?

Choć szparagi są dziś dostępne w wielu sklepach przez cały rok, poza sezonem ich ceny szybują na tyle, że nie każdego stać na taki rarytas. Sezon na te warzywa trwa jednak dość krótko. Z pomocą w takich sytuacjach przychodzi mrożenie, jednak czy szparagi można mrozić? Jak to robić dobrze, by nie zepsuć ich smaku i nie zmarnować zapasów?

Zobacz wideo

Czy szparagi można mrozić? Unikaj popularnego błędu, a zachowają świeżość

Niektóre warzywa można mrozić od razu po zakupie bez wcześniejszego przygotowania. To np. niektóre grzyby. Nie dotyczy to jednak szparagów. Podobnie jak inne warzywa, mrożone jako surowe mogą stracić smak i konsystencję. Staną się gorzkawe, a po ugotowaniu zamienią się w nieapetyczną papkę. Z drugiej strony lepiej też nie mrozić już ugotowanych szparagów, które po rozmrożeniu mogą zamienić się w zieloną breję. Jak mrozić szparagi? Tu z pomocą przychodzi stary i dobry sposób: blanszowanie.

Jak mrozić szparagi? Stary sposób jest niezawodny

Szparagi przed mrożeniem warto zblanszować. Dzięki temu zachowają swoje właściwości. Blanszowanie to nic innego jak zalanie wrzątkiem lub podgotowanie, a następnie schłodzenie w lodowatej wodzie. W ten sposób przygotowuje się do mrożenia wiele produktów, w tym np. fasolkę. Jak mrozić szparagi?

Białe szparagi
Białe szparagi Liudmila Chernetska/iStock
  1. Oczyść szparagi. Odłam zdrewniałe końcówki i opłucz je w wodzie. Zielonych szparagów nie musisz obierać. Białe obierz ze skórki.
  2. Przygotuj garnek i dużą miskę. W naczyniu zagotuj wodę z odrobiną soli. Do miski wlej zimną wodę, możesz też wrzucić kostki lodu.
  3. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej szparagi na ok. minutę. Po tym czasie przełóż je do miski. Białe szparagi gotuj przez 2 minuty.
  4. Po chwili wyciągnij szparagi z miski z zimną wodą i rozłóż je na ręczniku papierowym lub ściereczce. Zaczekaj, aż przestygną i same wyschną.

Ostudzone szparagi podziel na odpowiednie porcje i przełóż do woreczków. Pamiętaj, by każdy opisać datą. Przełóż do zamrażalnika. Szparagi w zamrażalniku możesz przechowywać ok. 10 miesięcy.

Więcej o: