Młode gospodynie dodają nietypowe składniki do rosołu. Zdziwi szczególnie ta przyprawa - babcie niech siadają

Rosół to dla wielu osób niemal świętość i zwłaszcza doświadczone gospodynie jak lwice bronią swoich sprawdzonych sposobów na idealny rosół. Jednak jeśli ty też się zaliczasz do grona obrońców praw rosołu, weź leki na ciśnienie. Co młode osoby dodają do swoich rosołów? Te rzeczy cię zdziwią, a jedna może zszokować.

Jak ugotować najlepszy rosół? Ile osób, tyle sposobów. Oczywiście kluczem w rosole zawsze jest mięso. Najczęściej sięgamy po drób lub wołowinę, najlepiej z kością, gdyż zapewnia to mnóstwo smaku i mocny zastrzyk zbawiennego dla urody i zdrowia kolagenu. Oprócz tego oczywiście są warzywa, przyprawy, czasami ktoś doda kostkę rosołową, inni przyprawią przyprawą w płynie. Jedni jedzą rosół z makaronem, inni - z ziemniakami, jeszcze inni z lanymi kluskami. To wszystko jest jak najbardziej w porządku. Jednak młode osoby lubią kombinować w kuchni i ulepszają smak rosołu nietypowymi składnikami.

Zobacz wideo

Nietypowe dodatki do rosołu. Babcie, lepiej usiądźcie 

Pierwszym ze składników, które mogą wzbudzić konsternację u niektórych, jest jabłko. Jabłko dodane do rosołu świetnie pokręci jego smak, jednak w zależności od tego, jakiego użyjemy. Kwaśne, np. szara reneta doda nieco kwasowości i podkręci smak mięsa. Jeśli zaś użyjemy słodkiego jabłka, rosół będzie delikatny i dużo smaczniejszy. 

Kolejnym nietypowym składnikiem jest pomidor. Spokojnie, nie sprawi, że rosół stanie się zupą pomidorową, doda mu jednak fantastycznego smaku umami i lekkiej słodyczy. Należy jednak pamiętać, żeby odpowiednio wcześniej wyjąć pomidora z rosołu, żeby się nie rozgotował i nie rozlał.

Do rosołu może także dodać cytrynę, najlepiej przekrojoną na pół. To także świetny patent na podrasowanie smaku. Tutaj wystarczy zaledwie 15 minut, najlepiej pod koniec gotowania, kiedy mięso i warzywa będą już miękkie. Szok? No to teraz uwaga.

Imbir dodany do rosołu nie tylko świetnie podrasuje smak potrawy, lecz także sprawi, że po zjedzeniu miseczki gorącego rosołu przyczyni się do poprawy samopoczucia, zwłaszcza kiedy czujesz, że coś cię rozkłada. Imbir to prawdziwy skarb i skuteczna broń w wolce z infekcjami. 

Te przyprawy was zszokują, ale są świetne

No dobrze, może kurkuma dodana do rosołu nie jest rzeczą, która wywróci czyjś świat do góry nogami, lecz mało osób ją stosuje, zwłaszcza w tej potrawie. Kurkuma nie tylko nada pięknego złotego koloru, lecz także wpłynie pozytywnie na smak rosołu dodając mu delikatnie orientalnej nuty. No i oprócz tego kurkuma jest bardzo zdrowa - pozytywnie wpływa na kondycję włosów i paznokci i łagodzi objawy infekcji i łagodzi stany zapalne. 

Ten dodatek wprawi w szok i niedowierzanie, ale robi w rosole prawdziwą robotę. Chodzi i goździki. Rosół z goździkami pięknie pachnie, jest dużo bardziej aromatyczny i smaczniejszy. Nie sprawi jednak, że rosół będzie przypominał grzaniec - wystarczy już naprawdę 3-4 goździki, a nawet teściowa niechętnie przyzna, że lepszego nie jadła. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.