Ryba bez ości? Nie dorsz i nie łosoś. Ta bije je na głowę nie tylko ceną

Ryby goszczą na naszych talerzach rzadziej, niż powinny. Wśród powodów znaleźć można m.in. ceny i niechęć przed ośćmi. To błąd, bo w sklepach znaleźć można gatunek, który jest zarówno tani, jak i smaczny. Jaka ryba bez ości? Wcale nie dorsz.

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego zaleca, by ryby jadać co najmniej 2 razy w tygodniu, a przynajmniej raz w jadłospisie powinny znaleźć się ryby morskie. Mimo to wciąż jadamy za mało ryb. Jedną z przyczyn jest niechęć do wyjmowania ości i obierania ich już w trakcie jedzenia. To błąd, bo, jak się okazuje, mnóstwo ryb ości nie ma prawie wcale.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Jaka ryba na obiad bez ości? Zapomnij o dorszu

Ryba bez ości to wcale nie mit, choć spore uproszczenie. W dobrym sklepie rybnym dostaniemy już oczyszczone i odpowiednio przygotowane filety. Przygotować je możesz także w domu. Dobrze jest sięgnąć po takie gatunki, które mają stosunkowo niewiele cienkich i delikatnych ości pozostałych po usunięciu kręgosłupa. Wśród najpopularniejszych ryb bez ości prym wiodą łososie, dorsze i mintaje, ale o jednej rybie wielu z nas zapomina, a szkoda. Mowa o morszczuku, rybie, która jest tańsza od dorsza, a wcale nie gorsza w smaku.

Zastanawiasz się, czy filet z morszczuka ma ości? To niejedyna jego zaleta

Morszczuk dostępny jest w formie filetów ze skórą, bez skóry, ale też jako tuszka. Wśród jego zalet jest nie tylko stosunkowo niska cena, lecz także niewielka liczba ości. Przed zakupem warto jednak sprawdzić jego pochodzenie. Bez obaw możesz kupować te z certyfikatem MSC. Dzięki temu masz pewność, że ryba pochodzi z bezpiecznych połowów.

Ryba w cieścieRyba w cieście gowithstock /Shutterstock

To ryba chuda i delikatna w smaku - w 100 g zawiera zaledwie 2,2 g tłuszczu i 50 mg cholesterolu. Ma jednak aż 0,32 g kwasu DHA w 100 g. To więcej niż dorsz czy miruna. Morszczuk zawiera także dużo pełnowartościowego białka, witaminy B12, a także wapnia, selenu, fosforu i niacyny, czyli witaminy B3.

Morszczuk świetnie sprawdzi się jako ryba w panierce, pieczona w piekarniku, zapiekana w sosie, a w święta to idealny wybór do ryby po grecku. Możesz go także usmażyć bez panierki lub zrobić z niego wyśmienite kotlety rybne.

Jakie ryby lubisz najbardziej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.