Sos holenderski - przepis do tańca i do różańca, a najlepszy do szparagów. To cztery składniki

Sos holenderski to przepis, który trzeba obowiązkowo poznać. Jest banalny w wykonaniu, aksamitny i co wazne - pasuje do wielu rzeczy. Jak zrobić sos holenderski do szparagów i jajek? Przygotuj cztery składniki.

Sos holenderski to rzecz tak pyszna, że nie sposób nie zgodzić się z tym, co mówią Francuzi - jest boski. Idealnie pasuje do jajek po benedyktyńsku, do szparagów (i białych i zielonych) oraz do warzyw z grilla, mięs i ryb. Jest bardzo łatwy w wykonaniu, a jedyna trudność, jaką napotkamy na swojej drodze podczas przygotowania sosu, jest kąpiel wodna. To nawet nie brzmi jak wyzwanie, prawda?

Zobacz wideo

Sos holenderski - nie przejdziesz obojętnie

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 żółtko (najlepiej z dużego jajka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina

Polecam jednak podwoić proporcje, gdyż w tych podanych wyżej nie będzie go dość dużo.

Sos holenderski - sposób wykonania:

  1. W garnku zagotuj wodę. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw chwilę, by lekko ostygło. Nie może być gorące.
  2. Do miseczki włóż żółtko, dodaj sok z cytryny oraz wino i całość ubij trzepaczką. Następnie połóż miseczkę nad garnkiem z wodą (kąpiel wodna) i cały czas ubijając, wlewaj roztopione masło.
  3. Mieszaj, aż sos uzyska konsystencję majonezu. Następnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło lub jeśli wolisz - na zimno. 

Kiedy na grillu lub rodzinnym spotkaniu zaserwujesz jakieś danie z sosem holenderskim, ochom i achom nie będzie końca. Pamiętaj także, że to niemal nieodłączny towarzysz jajek w koszulce - polecam je podać na śniadanie w weekend i zrobić bliskiej osobie przyjemność.

Pod jaką postacią jajka są najsmaczniejsze?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.