• Link został skopiowany

To obłędne ciasto Ewy Wachowicz nie skończy się na jednej blaszce. Wszystko przez wiosenny składnik

Nie ma lepszego ciasta na wiosnę od tego z przepisu Ewy Wachowicz. Jak zdradza była Miss Polonia, sekretem jest sezonowy składnik, który idealnie łączy słodkie i kwaśne smaki. Wszystko zajmie zaledwie kilkanaście minut, a efekt rozpieści wszystkie zmysły i wypełni dom błogim zapachem.
Ciasto z rabarbarem
Jelena990/iStock

Wiosna na dobre rozgościła się za oknem, ale i w naszych kuchniach. Właśnie dlatego warto wpisać do domowego menu odrobinę słodkości, ale nie byle jakiej, a z przepisu samej Ewy Wachowicz. Ciasto z tym składnikiem jest dla niej synonimem wiosny i obłędnym poczęstunkiem, który skradnie serce każdego łasucha. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Ewa Wachowicz zdradza przepis na wiosenne ciasto. Ten składnik jest obowiązkowy

Wraz z rozpoczęciem sezonu wiosennego warzywniaki i bazary uginają się od rozmaitych smakowitości. Chociaż na dorodne, polskie owoce trzeba jednak nieco poczekać, można też sięgnąć po inny składnik, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i rozmaitych wypieków. Mowa tu o rabarbarze, który charakteryzuje się kwaśnym i nieco cierpkim smakiem, który znakomicie połączy się z rozmaitymi słodkościami. Ewa Wachowicz ma patent na ciasto, które nie tylko zawsze się udaje, ale i ekspresowo znika z blachy.

Ciasto z rabarbarem to żadna filozofia, jednak nie da się ukryć, że to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Królują w składzie proste składniki - warto mimo to zadbać o kilka szczegółów, które gwarantują perfekcyjny smak i piękną prezencję. 

Przepis na ciasto z rabarbarem prosto z kuchni Ewy Wachowicz

Składniki: 

  • 1,5 kg rabarbaru,
  • 200 g masła,
  • 300 g mąki tortowej,
  • jajko i 3 żółtka,
  • 200 g krupczatki,
  • szklanka cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki śmietany,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na blat lub stolnicę wysyp obie mąki. Zmieszaj je i dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone na kawałki oraz szczyptę soli. Wszystko posiekaj nożem, tworząc kruszonkę.
  2. W cieście uformuj otwór, wbij trzy żółtka i całe jajko, dodaj śmietanę i wszystko ponownie posiekaj. Następnie przejdź do energicznego wyrabiania ciasta. Zagnieć wałek i podziel go na dwie części. 
  3. Jedną część owiń w folię i włóż do lodówki, drugą w zamrażarce. 
  4. Rabarbar obierz i pokrój na ok. 2-centymetrowe kawałki.
  5. Przejdź do ciasta - formę o wymiarach 24 cm x 35 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką lub wyłóż papierem do pieczenia. Część ciasta z lodówki rozwałkuj i wyłóż nim dokładnie formę. 
  6. Ułóż następnie rabarbar. Na koniec posyp wszystko kruszonką z zamrażarki. 
  7. Ciasto piecz w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu placek ostudź i udekoruj cukrem pudrem. Przepis oryginalny znajdziesz na stronie ewawachowicz.pl
Więcej o: