Wiosna na dobre rozgościła się za oknem, ale i w naszych kuchniach. Właśnie dlatego warto wpisać do domowego menu odrobinę słodkości, ale nie byle jakiej, a z przepisu samej Ewy Wachowicz. Ciasto z tym składnikiem jest dla niej synonimem wiosny i obłędnym poczęstunkiem, który skradnie serce każdego łasucha.
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Ewa Wachowicz zdradza przepis na wiosenne ciasto. Ten składnik jest obowiązkowy
Wraz z rozpoczęciem sezonu wiosennego warzywniaki i bazary uginają się od rozmaitych smakowitości. Chociaż na dorodne, polskie owoce trzeba jednak nieco poczekać, można też sięgnąć po inny składnik, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i rozmaitych wypieków. Mowa tu o rabarbarze, który charakteryzuje się kwaśnym i nieco cierpkim smakiem, który znakomicie połączy się z rozmaitymi słodkościami. Ewa Wachowicz ma patent na ciasto, które nie tylko zawsze się udaje, ale i ekspresowo znika z blachy.
Ciasto z rabarbarem to żadna filozofia, jednak nie da się ukryć, że to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Królują w składzie proste składniki - warto mimo to zadbać o kilka szczegółów, które gwarantują perfekcyjny smak i piękną prezencję.
Przepis na ciasto z rabarbarem prosto z kuchni Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1,5 kg rabarbaru,
- 200 g masła,
- 300 g mąki tortowej,
- jajko i 3 żółtka,
- 200 g krupczatki,
- szklanka cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki śmietany,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Na blat lub stolnicę wysyp obie mąki. Zmieszaj je i dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone na kawałki oraz szczyptę soli. Wszystko posiekaj nożem, tworząc kruszonkę.
- W cieście uformuj otwór, wbij trzy żółtka i całe jajko, dodaj śmietanę i wszystko ponownie posiekaj. Następnie przejdź do energicznego wyrabiania ciasta. Zagnieć wałek i podziel go na dwie części.
- Jedną część owiń w folię i włóż do lodówki, drugą w zamrażarce.
- Rabarbar obierz i pokrój na ok. 2-centymetrowe kawałki.
- Przejdź do ciasta - formę o wymiarach 24 cm x 35 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką lub wyłóż papierem do pieczenia. Część ciasta z lodówki rozwałkuj i wyłóż nim dokładnie formę.
- Ułóż następnie rabarbar. Na koniec posyp wszystko kruszonką z zamrażarki.
- Ciasto piecz w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu placek ostudź i udekoruj cukrem pudrem. Przepis oryginalny znajdziesz na stronie ewawachowicz.pl