Wśród domowych wypieków można wyróżnić wiele smakowitości, nic nie może się jednak równać z przepisem na szarlotkę. Kultowy wypiek z jabłkami do perfekcji wyrobiła Ewa Wachowicz, która poza najlepszymi składnikami stawia też na trzy podstawowe warstwy.
Szarlotka Ewy Wachowicz nie ma konkurencji. Zadbaj o trzy warstwy, a wyjdzie tip-top
Szukasz ciasta idealnego na wiosenny stół? Zamiast piec wymyślne placki postaw na klasykę, która nigdy się nie nudzi. Mowa tu o obłędnej szarlotce, która łączy trzy doskonałe warstwy, przez co smakuje wybornie i na dodatek pięknie się prezentuje. Receptura Ewy Wachowicz to przysłowiowa bułka z masłem, która zawsze się udaje, jednak wymaga dbałości o szczegóły.
Była Miss Polonia i znawczyni dobrego smaku zdradziła przepis na szarlotkę z kruszonką na swoim instagramowym profilu @ewawachowicz. W składzie znajdziemy oczywiście jajka, mąkę, solidną porcję masła no i oczywiście jabłka. Całość zwieńcza cynamon no i niezastąpiona kruszonka, która przyjemnie chrupie i nadaje całości obłędnego smaku.
Przepis na szarlotkę Ewy Wachowicz - to ciasto to słodkie arcydzieło
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- 300 g masła,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki pasty waniliowej,
- szczypta soli.
Jabłkowe nadzienie:
- 2,5 kg jabłek - najlepiej kwaśne odmiany,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj cukier, zimne masło pokrojone na kawałki i wszystko posiekaj nożem.
- Następnie w składnikach zrób kopczyk, do którego wbij jajka i dodaj odrobinę soli oraz pastę waniliową. Wymieszaj wszystko ponownie nożem i przejdź do energicznego wyrabiania ciasta - pamiętaj, że nie może ono trwać zbyt długo.
- Ciasto podziel na dwie nierówne części - mniejszą schowaj do zamrażarki, większą schłodź przez chwilę w lodówce.
- W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Owoce obierz, usuń gniazda i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę.
- Jabłka duś w dużym garnku z odrobiną soku z cytryny oraz z cynamonem. Gdy owoce zmiękną, można wyłączyć gaz i odłożyć je na bok.
- Ciasto z lodówki rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim tortownice. Spód podpiekaj przez 15 minut w 180 stopniach.
- Teraz na spód nałóż jabłka i dodaj kruszonkę z zamrażarki. Ciasto piecz kolejne 45 minut w 170 stopniach. Na koniec studzenie i dekoracja z cukru pudru, smacznego!