Ewa Wachowicz ma niezawodny patent na obłędną szarlotkę. Wychodzi idealna przez zgrane trio

Nic nie może się równać z obłędną szarlotką z przepisu Ewy Wachowicz. Kultowe ciasto nie tylko pięknie wygląda i wyśmienicie smakuję, ale i jest bardzo proste w przygotowaniu. Była Miss Polonia zdradza metodę trzech warstw, która zawsze się udaję.

Wśród domowych wypieków można wyróżnić wiele smakowitości, nic nie może się jednak równać z przepisem na szarlotkę. Kultowy wypiek z jabłkami do perfekcji wyrobiła Ewa Wachowicz, która poza najlepszymi składnikami stawia też na trzy podstawowe warstwy. 

Zobacz wideo

Szarlotka Ewy Wachowicz nie ma konkurencji. Zadbaj o trzy warstwy, a wyjdzie tip-top

Szukasz ciasta idealnego na wiosenny stół? Zamiast piec wymyślne placki postaw na klasykę, która nigdy się nie nudzi. Mowa tu o obłędnej szarlotce, która łączy trzy doskonałe warstwy, przez co smakuje wybornie i na dodatek pięknie się prezentuje. Receptura Ewy Wachowicz to przysłowiowa bułka z masłem, która zawsze się udaje, jednak wymaga dbałości o szczegóły. 

Była Miss Polonia i znawczyni dobrego smaku zdradziła przepis na szarlotkę z kruszonką na swoim instagramowym profilu @ewawachowicz. W składzie znajdziemy oczywiście jajka, mąkę, solidną porcję masła no i oczywiście jabłka. Całość zwieńcza cynamon no i niezastąpiona kruszonka, która przyjemnie chrupie i nadaje całości obłędnego smaku.

Przepis na szarlotkę Ewy Wachowicz - to ciasto to słodkie arcydzieło

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki,
  • 300 g masła,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki pasty waniliowej,
  • szczypta soli.

Jabłkowe nadzienie:

  • 2,5 kg jabłek - najlepiej kwaśne odmiany,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżeczki cynamonu. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj cukier, zimne masło pokrojone na kawałki i wszystko posiekaj nożem. 
  2. Następnie w składnikach zrób kopczyk, do którego wbij jajka i dodaj odrobinę soli oraz pastę waniliową. Wymieszaj wszystko ponownie nożem i przejdź do energicznego wyrabiania ciasta - pamiętaj, że nie może ono trwać zbyt długo.
  3. Ciasto podziel na dwie nierówne części - mniejszą schowaj do zamrażarki, większą schłodź przez chwilę w lodówce.
  4. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Owoce obierz, usuń gniazda i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. 
  5. Jabłka duś w dużym garnku z odrobiną soku z cytryny oraz z cynamonem. Gdy owoce zmiękną, można wyłączyć gaz i odłożyć je na bok. 
  6. Ciasto z lodówki rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim tortownice. Spód podpiekaj przez 15 minut w 180 stopniach. 
  7. Teraz na spód nałóż jabłka i dodaj kruszonkę z zamrażarki. Ciasto piecz kolejne 45 minut w 170 stopniach. Na koniec studzenie i dekoracja z cukru pudru, smacznego!
Która wersja szarlotki jest Twoim zdaniem najlepsza?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.