• Link został skopiowany

Naleśniki w tej wersji to hit. Zapomnisz o dżemie i serze, a przyda się piekarnik

Przepis na naleśniki zna chyba każdy i dzięki naszym przepisom wiecie, jak zrobić najlepsze naleśniki. Jednak wciąż wielu z nas naleśniki kojarzą się z posiłkiem na słodko, ociekające dżemem lub podsmażone z twarogiem. Dziś zmienimy wasz myślenie i pokażemy przepis na naleśniki, który oczaruje niemal wszystkich, a zwłaszcza mięsożerców.
Naleśniki po meksykańsku
Maxim Ahner /Shutterstock

Jak zrobić naleśniki, żeby były niebanalne, pyszne i sprawdziły się na obiad? Cóż, opcji jest wiele, najczęściej stawiamy na naleśniki na słodko, ale w wersji wytrawnej to zupełnie nowy wymiar smaku. Przepis na naleśniki wytrawne z pewnością stanowią pyszną odmianę dla naleśników z dżemem lub kremem czekoladowym. Jeśli lubisz pyszne i zarazem łatwe w wykonaniu potrawy, przedstawiamy niezawodny przepis na naleśniki po meksykańsku. Na obiad jak znalazł, a na jednej dokładce z pewnością się nie skończy. 

Zobacz wideo

Przepis na naleśniki po meksykańsku - perfekcyjny obiad

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowiny, 
  • 1 cebula, 
  • ok. 300 g krojonych pomidorów z puszki, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 1 niewielka czerwona papryka, 
  • 1 puszka czerwonej fasoli, 
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej, 
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano,
  • posiekana kolendra, 
  • starta mozzarella.
Naleśniki po meksykańsku z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Wybierz wariant, który jest dla Ciebie najsmaczniejszy. Zdjęcie ilustracyjne
Naleśniki po meksykańsku z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Wybierz wariant, który jest dla Ciebie najsmaczniejszy. Zdjęcie ilustracyjne istock / BrazilPhotos

Naleśniki po meksykańsku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od usmażenia naleśników. Te z tego przepisu wychodzą delikatne i jędrne, łatwo się składają i nie pękają. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz wlej wodę i mleko. Wbij jajka i zacznij miksować, stopniowo dodając roztopione masło. 
  2. Ciasto na naleśniki dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka do kilkunastu minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Następnie rozgrzej patelnię i lekko ją natłuść. Tłuszczu powinno być naprawdę mało. 
  3. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na naleśniki i smaż je na umiarkowanym ogniu, aż staną się złote. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim. 
  4. Teraz zajmij się farszem. Cebulę pokrój w kostkę, paprykę także, fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy, a czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Następnie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i zeszklij na nim cebulę. 
  5. Do zeszklonej cebuli dodaj mielone mięso, rozdrobnij je łopatką i smaż, aż zmieni kolor. Dodaj czosnek, paprykę, pomidory z puszki oraz fasolę i kukurydzę. Całość dopraw przyprawami i duś na niewielki mocy palnika ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. 
  6. Kiedy farsz będzie już gotowy, możesz zawijać naleśniki. Na środku każdego naleśnika połóż porcję farszu i zawiń, najlepiej tak, jak zawijasz krokiety. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej passatą pomidorową doprawioną solą i oregano.
  7. Wierzch posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. 

Takie naleśniki są pyszne i sycące. Jeśli chcesz, mięso wołowe możesz zastąpić delikatniejszym kurczakiem lub indykiem albo pokruszonym tofu. Oczywiście możesz dowolnie zmieniać proporcje i składniki. Jeśli nie lubisz fasoli - nie dodawaj jej. A może masz świeże pomidory? Użyj ich, zamiast tych z puszki. Każda wariacja ma swój sens i swój smak.

Więcej o: