Zupa krem z zielonego groszku to danie, które zasługuje na miano perfekcyjnego i to z trzech powodów. Po pierwsze, to szybki obiad, po drugie, to pyszny obiad i po trzecie to tani obiad, a smakuje jak spod ręki najlepszego szefa kuchni. Przepis na zupę krem z zielonego groszku jest banalny, wystarczy, że masz trochę rosołu lub dowolnego bulionu, trochę sera feta i mrożony groszek. Zupa będzie gotowa w mniej niż pół godziny, a rodzina będzie ją wspominać tygodniami.
Szybka zupa krem z zielonego groszku. Nie zapomnij o serze
Składniki:
- 500 g mrożonego zielonego groszku,
- ok. 250 g ziemniaków,
- nieco ponad litr bulionu lub rosołu,
- 1 większa cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 70-100 g sera w typie feta,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól, pieprz, szczypta chili do smaku,
- do podania: grzanki lub groszku ptysiowego
Zupa krem z groszku - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła lub odrobinę oliwy. Następnie zeszklij w nim posiekaną cebulę. Kiedy cebula się podsmaża, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
- Do podsmażonej cebuli dodaj ziemniaki i groszek. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj całość na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut.
- Podsmażone składniki zalej bulionem, wymieszaj i gotuj do miękkości ziemniaków i groszku. Kiedy ziemniaki będą już całkiem miękkie, dodaj pokruszony ser feta oraz kilka listków bazylii.
- Całość zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego i dopraw przyprawami do smaku, lecz uważaj na sól - ser feta jest już dostatecznie słony.
- Zmiksowaną zupę ponownie zagotuj i podawaj. Dodaj grzanki, chipsy z boczku lub groszek ptysiowy i zbieraj pochwały od najbliższych.
Zupę krem z zielonego groszku możesz przygotować także z groszku konserwowego. Jednak wówczas nasza zupa nie będzie miała tak intensywnego koloru, ale z pewnością będzie równie smaczna. Żeby dodać słodyczy zupie, możesz dodać podsmażoną marchewkę.