Wiosenną panienkę robię co drugi dzień. Lepsza surówka do obiadu nie istnieje, a to dzięki jednemu dodatkowi

Najlepsza surówka na wiosnę to wcale nie mizeria. Jakiś czas temu wymyśliłam przepis, który rozkochał w sobie całą moją rodzinę, a to za sprawą i koloru i smaku. Przepis na wiosenną panienkę jest banalny, a na liście składników same pyszności. Ważny jest jednak pewien dodatek - niektórzy piją go co rano.

Surówka wiosenna panienka to jedna z moich własnych wariacji na temat młodej kapusty, na którą czekam cały rok z utęsknieniem. Oczywiście młoda kapusta to warzywo niekończącego się potencjału, przyrządzam z niej pyszny bigos, duszę z boczkiem, robię pyszną zupę i jeszcze pyszniejszą surówkę. Kiedyś miałam piękną główkę młodej kapusty i brak pomysłu, co z nią zrobić, a na obiad miały być kotlety. Postanowiłam zrobić z niej surówkę. Wzięłam jeszcze 2 ogórki, szczypiorek, koperek, rzodkiewkę, dwa ząbki czosnku i zaczęłam wszystko kroić, siekać i trzeć. Jednak stwierdziłam, że dodanie do niej śmietany lub majonezu odbierze jej tę lekkość. Po chwili zastanowienia wyjęłam z lodówki ocet jabłkowy. I tak właśnie powstała surówka, którą moja rodzina nazwała "wiosenną panienką", bo jest zielona i lekka. 

Zobacz wideo

Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty. Tak robię "wiosenną panienkę"

Składniki:

  • 1 niewielka główka młodej kapusty,
  • 2 ogórki (te długie, szklarniowe),
  • pęczek rzodkiewek, 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • pęczek szczypiorku, 
  • pół pęczka koperku, 
  • sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy, 
  • łyżka octu jabłkowego (możesz zamienić na sok z cytryny)

Surówka z młodej kapusty - sposób wykonania:

  1. Z młodej kapusty oderwałam wierzchnie liście (nie wyrzuciłam ich, oczyściłam i podsmażyłam na maśle - zjadłam na kolację). Następnie poszatkowałam kapustę na mandolinie i przełożyłam do miski. 
  2. Ogórki dokładnie oczyściłam, ale nie obierałam ich. Starłam na tarce o grubych oczkach. Tak samo zrobiłam z rzodkiewką. Dodałam do miski. Dołożyłam także zmielone dwa ząbki czosnku, szczypiorek, koperek i odrobinę soli. 
  3. Całość wymieszałam i delikatnie zgniotłam w dłoniach, by warzywa zmiękły i puściły trochę soku, który sam w sobie stanowił dressing. Ja jednak dodatkowo postanowiłam dodać oliwę i ocet jabłkowy. Doprawiłam pieprzem i ziołami prowansalskimi - soli już nie dodawałam. 

Taka surówka idealnie pasuje do schabowego, mielonego, sznycelków drobiowych i wszelkich innych obiadów. Tę surówkę czasami wzbogacam listkami bazylii albo małą marchewką lub kalarepą startą na tarce. Mój narzeczony z wiosenną panienką zdradził swoją dotychczasową największą miłość - mizerię. Już nie prosi o nią tak często, jak o surówkę z młodej kapusty i kompanii. 

Przepis jest autorski

Najlepsza surówka do obiadu to:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.