Surówka wiosenna panienka to jedna z moich własnych wariacji na temat młodej kapusty, na którą czekam cały rok z utęsknieniem. Oczywiście młoda kapusta to warzywo niekończącego się potencjału, przyrządzam z niej pyszny bigos, duszę z boczkiem, robię pyszną zupę i jeszcze pyszniejszą surówkę. Kiedyś miałam piękną główkę młodej kapusty i brak pomysłu, co z nią zrobić, a na obiad miały być kotlety. Postanowiłam zrobić z niej surówkę. Wzięłam jeszcze 2 ogórki, szczypiorek, koperek, rzodkiewkę, dwa ząbki czosnku i zaczęłam wszystko kroić, siekać i trzeć. Jednak stwierdziłam, że dodanie do niej śmietany lub majonezu odbierze jej tę lekkość. Po chwili zastanowienia wyjęłam z lodówki ocet jabłkowy. I tak właśnie powstała surówka, którą moja rodzina nazwała "wiosenną panienką", bo jest zielona i lekka.
Składniki:
Taka surówka idealnie pasuje do schabowego, mielonego, sznycelków drobiowych i wszelkich innych obiadów. Tę surówkę czasami wzbogacam listkami bazylii albo małą marchewką lub kalarepą startą na tarce. Mój narzeczony z wiosenną panienką zdradził swoją dotychczasową największą miłość - mizerię. Już nie prosi o nią tak często, jak o surówkę z młodej kapusty i kompanii.
Przepis jest autorski
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!