Zrób je w trymiga i zaskocz rodzinę. Zapach rozniesie się po całym domu. Będą smaczniejsze niż nad Bałtykiem

Szum fal, gorące promienie słońca na skórze i chrupiące słodkie gofry to najlepsze wspomnienia wakacji. Najpopularniejsze to zdecydowanie te z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami. Można je jednak przygotować na wiele różnych sposobów w domu.

Poznaj tajniki na puszyste i chrupiące gofry w twoim domu i spróbuj ciekawych połączeń, aby stworzyć nowy deser, który zdobędzie serca wszystkich domowników, a szczególnie dzieci. Masz już gofrownicę i podjęłaś pierwsze próby, ale gofry dalej nie są jak z budki? Nie poddawaj się i sprawdź, co mogło się nie udać.

Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała?

Kilka prostych zasad na udane gofry

Cały proces warto rozpocząć od rozgrzania urządzenia. Sprawdź dobrze temperaturę, zanim wlejesz na nią ciasto. Przegrzana może sprawić, że gofry będą do niej przywierać, a zbyt niska sprawi, że gofry będą surowe w środku. Najlepiej ustawić temperaturę 190 st. C. Płytki urządzenia zawsze warto natłuszczać przed nałożeniem każdej porcji ciasta. Trzeba też pamiętać, że każda gofrownica działa inaczej, dlatego przed wypiekaniem warto sprawdzić, jaki jest sugerowany czas smażenia podany przez producenta w instrukcji. Najczęściej gofry wypieka się od trzech do czterech minut, w słabszych modelach czas ten może wydłużyć się do 10 minut.

Czynnikiem, który wpływa na zbyt szybkie przypalanie się gofrów, jest najczęściej za duża ilość cukru w cieście. Przypalenia można uniknąć każdorazowym przetarciem urządzenia ręcznikiem papierowym. Dodając do ciasta więcej oleju, ciasto stanie się bardziej elastyczne i straci swoją kleistość, a to sprawi, że gofry nie powinny przywierać.

Składniki na tradycyjne ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek masła lub oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Najważniejsze jest ciasto. Jajka dodawane do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Zimne białka, nawet ubite na sztywno, nie wymieszają się dobrze z innymi składnikami, a ciasto po prostu opadnie. Jeśli chcesz, żeby twoje ciasto było bardziej puszyste, wykorzystaj proszek do pieczenia, wymieszaj go w misce z mąką. Jajka rozdziel na białko i żółtko. Podczas ubijania białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Żółtka wymieszaj z cukrem i utrzyj na jednorodną masę. Do miski z mąką i proszku do pieczenia dodaj mleko, roztopione masło lub olej oraz mieszankę żółtek z cukrem. Całość dobrze zmiksuj. Ubitą pianę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

Podczas smażenia nie otwieraj gofrownicy, ponieważ surowe w środku ciasto może się rozdwoić. Po wysmażeniu wyjmij gofry na kratkę do studzenia. W przeciwnym razie zatrzymają w sobie wilgoć i w rezultacie będą miały gumowatą konsystencję.

Gofry są świetnym pomysłem zarówno na słodkie desery jak i na wytrawne przekąski. Możesz przygotować je z każdej mąki, z płatków owsianych na słono i na słodko. Ogranicza cię tylko wyobraźnia. Spróbuj dodać kilka nietypowych składników, aby stworzyć ciekawe gofry na słodko.

Czekoladowe gofry z bananami i nutellą – alternatywa dla klasycznych gofrów

Składniki:

  • 40 g gorzkiego kakao,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 3 g sody oczyszczonej,
  • 1 g soli (szczypta),
  • 3 g cynamonu mielonego,
  • 100 g ciemnej czekolady,
  • 50 g cukru,
  • 150 g jajek (3 jajka),
  • 60 g masła,
  • 250 ml maślanki,
  • Nutella,
  • 2 banany.

Przygotowanie:

W misce połączyć razem: kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodać maślankę i rozpuszczone masło, wymieszać i odstawić na kilka minut. Do masy dodać oddzielone od białek żółtka i startą czekoladę. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Gotowe gofry posmarować nutellą i plastrami bananów i gotowe!

Gofry na słono czy na słodko?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.