Szparagów nie musisz gotować ani piec. Najlepsze są ze słoika - i do obiadu i sałatek

Jak zrobić szparagi? Pomysłów jest całkiem sporo, ale i tak najczęściej je gotujemy lub owijamy boczkiem i pieczemy albo grillujemy. Jednak jeden przepis na szparagi z pewnością zajmie szczególne miejsce w sercach Polaków. To bardzo łatwe i jeszcze smaczniejsze, a przydadzą się słoiki.

Sezon na szparagi już startuje i w końcu możemy spotkać w marketach te pyszne zielone łodygi. Szparagi to smak wiosny i bez względu na to, jak je przygotujemy, zawsze są pyszne. Jednak niestety, sezon szparagowy trwa dość krótko. Oczywiście można szparagi mrozić, ale istnieje także inny sposób, by je zachować na dłużej. Lubisz kiszonki? Teraz jest najlepszy czas, by poznać zupełnie nowy przepis. Kiszone szparagi są lepsze niż ogórki, wykonanie jest proste, a podane jako dodatek do obiadu, składnik sałatek lub po prostu jako przekąska sprawią, że będziesz długo wspominać ich smak. 

Zobacz wideo

Jak zrobić szparagi? Ukiś je!

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów (łącznie ok. 1 kg),
  • 6 listków laurowych, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 baldachimy kopru, 
  • kawałek korzenia chrzanu (na jeden słoik dwa kawałki o długości ok. 3 cm),
  • solanka: na 1 litr wody przypada 1 łyżka soli ,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • czyste, wyparzone słoiki - na tę ilość składników wystarczą dwa).

Kiszone szparagi - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie kiszonych szparagów jest niemal identyczne, jak przygotowanie ogórków kiszonych. Zacznij oczywiście od przygotowania solanki. Wodę z solą zagotuj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
  2. Kiedy solanka stygnie, wyparz we wrzątku słoiki i przygotuj reszta składników. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki. Czosnek obierz i każdy ząbek zgnieć albo przekrój na pół. 
  3. Na dno słoików włóż ząbki czosnku i ułóż szparagi - po pęczku na słoik. Między szparagi włóż listki laurowe oraz ziele angielskie. Dodaj także chrzan, a na wierzchu połóż zmięte baldachy kopru. 
  4. Całość zalej zalewą i zakręć słoiki. Odstaw na blat lub w inne miejsce o temperaturze pokojowej na ok. 4 dni. Po tym czasie słoiki powinny zacząć buzować, a szparagi zmienić kolor. To znaczy, że proces kiszenia przebiega prawidłowo. 
  5. Po tym czasie możesz przenieść słoiki z kiszonymi szparagami do piwnicy lub do lodówki. Ważne, żeby przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu. 

Jak widać, można kisić nie tylko ogórki, a wiosna to czas na inne, ale równie pyszne kiszonki. Jeśli lubisz szparagi, ale lubisz także domowe przetwory, koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie zawiedziesz się, masz na to nasze słowo. 

Które szparagi są smaczniejsze?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.