Kochasz ogórki? Nic dziwnego! Ale tych rzeczy pewnie o nich nie wiedziałeś

Ogórki to niemalże warzywo narodowe Polaków, a przynajmniej zaraz obok cebuli. Kochamy je kiszone, małosolne, konserwowe czy jedzone na surowo. Jeśli też należysz do grona miłośników ogórkach, to witaj w klubie. Ale jest zapewne kilka rzeczy, których o nich nie wiedziałeś!

Korniszonki, ogórki marynowane, kiszone, konserwowe, po cygańsku lub na słodko - opcji jest tak wiele, że nie sposób chyba wymienić je wszystkie. Do tego dochodzą wariacje z ogórkami w postaci surówek czy sałatek, z których absolutnie najpopularniejszą jest oczywiście mizeria. Czego mogłeś nie wiedzieć o ogórkach? 

Zobacz wideo Dlaczego ogórków nie można jeść razem z pomidorami?

Za co kochamy ogórki? Powodów nie brakuje

W letnie dni gaszą pragnienie i przynoszą ochłodzenie. Dzieje się tak, ponieważ w 90 proc. składają się z wody. Zawarte w nich cenne substancje odżywcze poprawiają nasze funkcjonowanie. Ogórki posiadają zdolność odkwaszania organizmu, usuwają toksyny, pomagają zmniejszać obrzęki, a ponadto działają przeciwbólowo na stawy i przyspieszają metabolizm. Dodatkowo zaliczane są do pokarmów zalecanych w profilaktyce antynowotworowej. W ich soczystym miąższu znajdziemy między innymi żelazo, cynk, wapń, potas, magnez, a także witamina C, A, E oraz witaminy z grupy B. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego błonnika pokarmowego, są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zatem istnieje co najmniej kilka powodów, by ogórki włączyć do diety na stałe.

Wybór ogórków na mizerię ma znaczenie

Tradycyjne przepisy sugerują sięgnięcie po ogórki gruntowe. Najlepiej w mizerii sprawdzają się młode i nieprzerośnięte okazy, a usuwanie ich cienkiej skórki nie jest konieczne. Przygotowując mizerię mamy w zwyczaju obierać ogórki, tak robiły nasze babcie i mamy, a my podtrzymujemy tradycję. Warto jednak pamiętać, że to skórka jest najbardziej wartościowym elementem całego ogórka. Zawarte w niej antyoksydanty hamują starzenie się komórek i to dzięki nim zachowujemy młodą cerę. Dlatego lepiej porządnie wymyć ogórki niż pozbywać się skórki.

Przepis na mizerię? Nie wszędzie będzie taki sam

Przepisy na sałatkę ogórkową różnią się w zależności od regionu, a nawet kraju. Na Mazowszu i Kujawach najczęściej przyrządzana jest na słodko i dosładzana cukrem, miodem lub dodatkiem słodkiej śmietany. Na Podlasiu największą popularnością cieszy się mizeria zakwaszana, z dodatkiem roztartej cebuli i czosnku. Na Węgrzech, gdzie również jest znana, do mizerii dodaje się słodką zmieloną paprykę, czosnek, a całość skrapla octem jabłkowym. Natomiast we włoskich przepisach znajdziemy sałatkę z ogórków, czasem z dodatkiem kukurydzy i śmietany, której nazwa brzmi: insalata della miseria.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.