Grillowana pierś z kurczaka - sprawdź, jak możesz ją zrobić
Grillowana pierś z kurczaka, która jest bajecznie soczysta w środku? To marzenie wielu! Ale mało kto wie, że pierś z kurczaka na grilla jest banalna w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się soczystym smakiem i aromatem. Przekonaj się sam, jakie jest to proste. Pierś z kurczaka nadziewana mozzarellą to wariant, który zaskoczy każdego. Przepis znajdziesz poniżej.
Pierś z kurczaka na grilla - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 4-5 piersi z kurczaka
- kilka oliwek zielonych
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub inne ulubione przyprawy
- 1 mozzarella
- oliwa z oliwek bądź olej roślinny
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj mięso.
- Zrób kieszonki w filetach.
- W dalszym kroku natrzyj mięso oliwą i przypraw do smaku.
- Dalej oliwki przekrój na pół. Ser mozzarella pokrój w plastry.
- Do środka piersi włóż ser i oliwki. Zepnij je wykałaczką.
- Rozgrzej grilla. Przystąp do grillowania mięsa z każdej strony. Proces ten powinien trwać kilka minut.
Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? Postaw na konkretny smak
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla, aby była ona wyrazista i naprawdę soczysta? Oprócz samego sposobu smażenia istotna jest także marynata. Jeżeli cenisz sobie wyrazistość, to marynata na bazie sosu BBQ jest dobrym wyborem. Jak zatem przygotować pierś z kurczaka na grilla? Oto prosty przepis:
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa grillowa
Składniki na sos BBQ:
- około 250-300 g wędzonych kości wieprzowych
- około 100 g pikantnego ketchupu
- 1 czerwona cebula
- około 50 g cukru trzcinowego
- 100-150 g suszonych śliwek
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka wędzona, cynamon, kmin rzymski
- 100 ml octu jabłkowego
- oliwa z oliwek
- kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
- Przygotuj wywar. Kości zalej litrem wody i zagotuj.
- Dalej przygotuj piersi z kurczaka. Natrzyj je przyprawami i odstaw na dwie godziny.
- Teraz przystąp do wykonania sosu.
- Umieść oliwę w garnku. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Dołóż cukier. Wymieszaj. Po skarmelizowaniu dołóż ocet jabłkowy i kmin. Gotuj do czasu, aż ocet odparuje.
- Umieść w garnku wędzoną paprykę, umyte i wypestkowane śliwki oraz cynamon. Wszystko zalej wywarem, który wcześniej przygotowałeś.
- Gotuj do czasu, aż odparuje. Dodaj ketchup, czosnek i przyprawy do smaku. Gotuj do czasu, aż sos zgęstnieje. W końcowym etapie wszystko zmiksuj na gładką masę.
- W sosie zanurz piersi z kurczaka i odstaw do lodówki na całą noc.
- Przystąp do grillowania. Piersi grilluj przez około pół godziny.
Jak pokroić pierś z kurczaka na grilla - pamiętaj o tym szczególe
Jak pokroić pierś z kurczaka na grilla? Musimy pamiętać o tym, aby piersi były pokrojone na płaskie kotlety. W przeciwnym razie mogą się źle zgrillować. Ponadto należy ponacinać mięso równomiernie. Wówczas łatwiej jest je zamarynować.
Jak panierować pierś z kurczaka na grilla? Nie lubisz marynować? Skorzystaj z bułki tartej i jajka
Jak panierować pierś z kurczaka na grilla? Mięso na grilla raczej nie powinno być panierowane. Jeżeli jednak jesteś miłośnikiem klasycznych rozwiązań, to możesz użyć bułki tartej i jajka. Ten wariant sprawdzi się jeśli do grillowania użyjesz patelni grillowej, która została nasmarowana obficie olejem przed smażeniem.
Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla? Poniżej znajdziesz mega przepis!
Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla? Oto kilka przypraw, które dobrze komponują się z mięsem drobiowym:
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- kurkuma,
- bazylia,
- oregano,
- majeranek,
- rozmaryn,
- pieprz ziołowy,
- cząber,
- tymianek,
- estragon.
Zobacz też: Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu