Bajecznie soczysta w środku grillowana pierś z kurczaka? To marzenie wielu! Zobacz, jak ją zrobić

Pierś z kurczaka na grilla to dobry pomysł na majówkę. Z odpowiednim przepisem zawsze wychodzi mega soczysta i aromatyczna. Można serwować ją zarówno z ziemniaczkami, jak i chlebem czy też solo. Pierś z kurczaka przygotujesz w błyskawiczny sposób.

Grillowana pierś z kurczaka - sprawdź, jak możesz ją zrobić

Grillowana pierś z kurczaka, która jest bajecznie soczysta w środku? To marzenie wielu! Ale mało kto wie, że pierś z kurczaka na grilla jest banalna w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się soczystym smakiem i aromatem. Przekonaj się sam, jakie jest to proste. Pierś z kurczaka nadziewana mozzarellą to wariant, który zaskoczy każdego. Przepis znajdziesz poniżej.

Pierś z kurczaka na grilla - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 4-5 piersi z kurczaka
  • kilka oliwek zielonych
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub inne ulubione przyprawy
  • 1 mozzarella
  • oliwa z oliwek bądź olej roślinny

Wykonanie:

  • W pierwszej kolejności przygotuj mięso.
  • Zrób kieszonki w filetach.
  • W dalszym kroku natrzyj mięso oliwą i przypraw do smaku.
  • Dalej oliwki przekrój na pół. Ser mozzarella pokrój w plastry.
  • Do środka piersi włóż ser i oliwki. Zepnij je wykałaczką.
  • Rozgrzej grilla. Przystąp do grillowania mięsa z każdej strony. Proces ten powinien trwać kilka minut.
Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? Postaw na konkretny smak

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla, aby była ona wyrazista i naprawdę soczysta? Oprócz samego sposobu smażenia istotna jest także marynata. Jeżeli cenisz sobie wyrazistość, to marynata na bazie sosu BBQ jest dobrym wyborem. Jak zatem przygotować pierś z kurczaka na grilla? Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa grillowa

Składniki na sos BBQ:

  • około 250-300 g wędzonych kości wieprzowych
  • około 100 g pikantnego ketchupu
  • 1 czerwona cebula
  • około 50 g cukru trzcinowego
  • 100-150 g suszonych śliwek
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka wędzona, cynamon, kmin rzymski
  • 100 ml octu jabłkowego
  • oliwa z oliwek
  • kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

  • Przygotuj wywar. Kości zalej litrem wody i zagotuj.
  • Dalej przygotuj piersi z kurczaka. Natrzyj je przyprawami i odstaw na dwie godziny.
  • Teraz przystąp do wykonania sosu.
  • Umieść oliwę w garnku. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Dołóż cukier. Wymieszaj. Po skarmelizowaniu dołóż ocet jabłkowy i kmin. Gotuj do czasu, aż ocet odparuje.
  • Umieść w garnku wędzoną paprykę, umyte i wypestkowane śliwki oraz cynamon. Wszystko zalej wywarem, który wcześniej przygotowałeś.
  • Gotuj do czasu, aż odparuje. Dodaj ketchup, czosnek i przyprawy do smaku. Gotuj do czasu, aż sos zgęstnieje. W końcowym etapie wszystko zmiksuj na gładką masę.
  • W sosie zanurz piersi z kurczaka i odstaw do lodówki na całą noc.
  • Przystąp do grillowania. Piersi grilluj przez około pół godziny.

Jak pokroić pierś z kurczaka na grilla - pamiętaj o tym szczególe

Jak pokroić pierś z kurczaka na grilla? Musimy pamiętać o tym, aby piersi były pokrojone na płaskie kotlety. W przeciwnym razie mogą się źle zgrillować. Ponadto należy ponacinać mięso równomiernie. Wówczas łatwiej jest je zamarynować.

Jak panierować pierś z kurczaka na grilla? Nie lubisz marynować? Skorzystaj z bułki tartej i jajka

Jak panierować pierś z kurczaka na grilla? Mięso na grilla raczej nie powinno być panierowane. Jeżeli jednak jesteś miłośnikiem klasycznych rozwiązań, to możesz użyć bułki tartej i jajka. Ten wariant sprawdzi się jeśli do grillowania użyjesz patelni grillowej, która została nasmarowana obficie olejem przed smażeniem.

Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla? Poniżej znajdziesz mega przepis!

Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla? Oto kilka przypraw, które dobrze komponują się z mięsem drobiowym:

  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • kurkuma,
  • bazylia,
  • oregano,
  • majeranek,
  • rozmaryn,
  • pieprz ziołowy,
  • cząber,
  • tymianek,
  • estragon.

Zobacz też: Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.