Wiosna wkroczyła do kuchni, a także na bazary i do lokalnych warzywniaków, gdzie półki uginają się od rozmaitych dóbr. O tej porze roku w menu królują ziemniaczki, nowalijki, szpinak czy rozmaite zioła. Wyjątkowym składnikiem jest jednak młoda kapusta, którą można przygotować na wiele sposobów, jednak ten z babcinego przepiśnika uchodzi w wielu domach za najlepszy.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Młoda kapustka w tym wydaniu smakuje najlepiej. Ten dodatek jest jednak obowiązkowy
Przepis na młodą kapustkę to kulinarny banał, ale i jednocześnie prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Połączenie kilku prostych i tanich składników niemalże rozpływa się w ustach i natychmiast pobudza zmysły, przypominając wiejską kuchnię babci. Tu twierdzenie "mniej, znaczy więcej" idealnie się sprawdza, bo lista składników jest mocno ograniczona, a efekt wow jest gwarantowany.
Nie da się ukryć, że młoda kapusta zasmażana z dodatkami to piedestał wśród sezonowych rarytasów. Poza dorodną i zieloną główką warto skusić się też na odrobinę skwarek z boczku, solidną porcję koperku i oczywiście masło, które doskonale podkreśli smak naszego specjału. Poniżej zdradzamy w paru krokach jak przygotować tę kapuścianą rewelację.
Młoda kapusta w najprostszej wersji, która działa na wszystkie zmysły
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- 150-200 g boczku - można pominąć,
- 100 g masła,
- sok z cytryny,
- pęczek koperku,
- sól,
- cukier,
- woda,
- grubo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Główkę kapusty obierz z zewnętrznych liści, następnie przekrój na cztery części.
- Pamiętaj, by dokładnie usunąć głąb. Następnie warzywo drobno poszatkuj, przepłucz wodą, aby usunąć ewentualne drobiny piasku lub inne zanieczyszczenia.
- Tak przygotowaną kapustę przełóż do dużego garnka. Dodaj pół szklanki wody i duś warzywo pod przykryciem przez około kwadrans.
- W tym czasie warto przygotować skwarki na suchej patelni - tłuszcz jest zbędny, bo wytopi się z boczku.
- Wracamy do naszej kapusty. Po upływie 15 minut dodaj sok z cytryny i gotuj warzywo bez przykrycia.
- Na koniec dodaj drobno posiekany koperek, skwarki, masło, sól, pieprz i sok z cytryny. Tak przygotowaną kapustę starannie wymieszaj i gotowe.
- Młoda kapustka smakuje doskonale jako dodatek do dania głównego np. do kotletów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować ją solo z kromką chleba lub jako swojską przystawkę.