• Link został skopiowany

Dziadkowy krupnik nigdy nie miał sobie równych. Teraz podaję go w moim domu z nutą nostalgii

Krupnik był specjalnością mojego dziadka. Zawsze gotował go, gdy w jego domu pojawiały się wszystkie dzieci i wnuczęta. Wbrew pozorom wszyscy zajadali się w najlepsze. Do dziś gotuję go w swoim domu i nikt nie może się mu oprzeć.
Krupnik
fot.istock/teine

Krupnik to zupa, którą jedną wspominają z uśmiechem na twarzy, a inni się krzywią. Ci drudzy po prostu nie jedli krupniku mojego dziadka. Jest jednak szansa, by to nadrobili. Oto przepis na wyborny krupnik jak z najlepszej restauracji.  

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Krupnik - przepis mojego dziadka. Wystarczy spróbować, by rozsmakować się na dobre 

Krupnik to świetna domowa zupa, która dobrze smakuje nie tylko zimą. Jest sycąca, aromatyczna i po prostu pyszna. Dzięki jej przygotowaniu można też nieco wyczyścić lodówkę. Jak zatem zabrać sie przygotowanie? Oto przepis mojego dziadka.  

Składniki: 

  • 400 g żeberek wieprzowych najlepiej wędzonych, 
  • 3 skrzydełka kurczaka (optymalnie), 
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki, 
  • 2 pietruszki
  • 150 g kaszy jęczmiennej, 
  • 4 liście laurowe, 
  • 5 szt. ziela angielskiego, 
  • cebula, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • świeża zielenina - koperek lub natka,
  • odrobina śmietanki 30 proc. 

Jak zrobić idealny krupnik? Postępuj tak krok po kroku, a nie będzie zbyt gęsty, ani zbyt rzadki 

Sposób przygotowania: 

  1. Żeberka i skrzydełka umyj i przełóż do dużego garnka. Mięso zalej zimną wodą, tak, by przykryło składniki - około 3,5-4 l.  
  2. Do mięsa dodaj przyprawy - ziele, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Gotuj na małej mocy palnika.  
  3. W tym czasie zacznij obierać i kroić warzywa. Zanim dodasz je do zupy, zbierz szumowiny. 
  4. Cebulę opal na palniku i dodaj do zupy. Oddziel mięso od kości i wrzuć mięso z powrotem do garnka. 
  5. Dosyp do zupy kaszę i dodaj ziemniaki - gotuj przez 30 minut.  
  6. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj też poszatkowaną zieleninę i odrobinę śmietanki 30 proc. Smacznego! 
Więcej o: