Domowe lody zawsze smakują bosko i chociaż w wielu lodziarniach czy cukierniach możemy natknąć się na lody rzemieślnicze lub wykonywane od pokoleń przez jedną rodzinę, to nic nie odbierze nam frajdy zrobienia pysznych lodów samodzielnie. Przepis na domowe lody jest prosty, wymaga chwili miksowania i troszkę więcej chwil chłodzenia, a smakują tak, że słów brak. Jak zrobić domowe lody bananowe? Tak, właśnie bananowe lody są najlepsze i bardzo, ale to bardzo łatwe.
Przepis na domowe lody bananowe - smaczniejsze, niż sobie wyobrażasz
Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki,
- 60 g cukru,
- 200 ml mleka,
- 2 dojrzałe banany.
Lody bananowe - sposób wykonania:
- Do garnka wlej 200 ml śmietanki i dodaj cukier. Zagotuj i od razu zdejmij z palnika.
- Następnie dodaj pozostałe 200 ml śmietanki oraz mleko i ubij za pomocą miksera na średnich obrotach.
- Ubitą masę przełóż do foremek na lody i schładzaj przez pół godziny w zamrażalniku. W tym czasie rozgnieć widelcem banany na papkę.
- Po upływie 30 minut wyjmij masę, dodaj banany i ponownie całość ubij mikserem, aż masa będzie aksamitna i puszysta.
- Tak powstała masa na lody powinna schładzać się od czterech do sześciu godzin w zamrażalniku. Takie lody smakują idealnie posypane wiórkami z czekolady lub z dodatkiem świeżych bananów.
Jeśli planujesz rodzinne spotkanie, grill lub piknik, ten chłodzący deser idealnie się sprawdzi i z pewnością zasmakuje wszystkim. Oczywiście zamiast bananów możesz użyć także innych owoców - szczelgólnie polecam truskawki lub borówki.