Polacy kochają to ciasto. Na imieninach u cioci wszyscy myślą tylko o nim

To ciasto nigdy się nie znudzi, a jego sława nigdy nie przebrzmi. Było, jest i będzie królem rodzinnych spotkań. Imieniny u cioci lub wujka trudno sobie bez niego wyobrazić. Wiecie już, o którym deserze mowa? Chodzi oczywiście o ciasto pleśniak!

Ciasto pleśniak, choć nazwę ma jaką ma, trzeba się zgodzić, że mało apetyczną, to wbrew pozorom smakuje wybitnie. W wielu domach nie może się bez niego odbyć żadna rodzinna uroczystość. Na stołach mogą pojawiać się serniki, szarlotki, bezy i inne wynalazki, ale ciasto pleśniak jest jedyne w swoim rodzaju i pewnie nie jedna osoba wam powie, że nic go nie przebije.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na clafoutis z rabarbarem. Idealny deser na wiosnę i lato

Nie trzeba jednak wcale czekać do imienin lub innej imprezy, by zanurzyć zęby w pleśniaku. Choć zwykle towarzyszy mu bardziej uroczysta atmosfera, to ciasto równie dobrze sprawdza się w roli deseru na każdy inny dzień tygodnia. Jeśli masz ciężki poniedziałek i chcesz poprawić sobie humor, zrób ciasto pleśniak. Jeśli czujesz, że środa to mały piątek i trzeba to uczcić, zrób ciasto pleśniak. Jak? Deser ma kilka warstw, więc trzeba chwilę poświęcić, by go przygotować, ale nie ma w tym nic a nic trudnego.

Przepis na ciasto pleśniak, czyli ukochane ciasto Polaków

Składniki na kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • czubata łyżka śmietany 12 proc.,
  • trochę soli.

Składniki na bezę:

  • 250 g cukru,
  • 5 białek,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej.

Dodatki:

  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki.

Ciasto pleśniakCiasto pleśniak fot. Haps

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz sól. Mieszamy i dorzucamy pokrojone w małą kostkę zimne masło. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i rozcieramy wszystkie składniki w palcach tak, by powstała kruszonka. Można do tego użyć również noża. Z kruszonki zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Gdy ten czas będzie się zbliżać ku końcowi, zaczynamy robić bezę. Na sztywną pianę ubijamy białka. Potem powoli, nie cały na raz, dodajemy cukier. Najlepiej robić to po jednej łyżce. Cały czas miksujemy. Piana powinna być lśniąca. Na koniec, gdy już zużyjemy cały cukier, wsypujemy skrobię i jeszcze chwilę miksujemy wszystkie składniki na bezę.

Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na trzy części i pierwszą ścieramy na tarce prosto do foremki. Rozprowadzamy je na całej powierzchni i delikatnie uklepujemy. Spód smarujemy dżemem porzeczkowym i ścieramy na niego drugi kawałek ciasta. Kładziemy na nim pianę bezową, a na nią ścieramy ostatnią część ciasta. 

Ciasto pleśniak pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach C. Nie wyjmujemy go od razu po upieczeniu. Studzimy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Jak często jadasz ciasta?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.