-
Haps
-
Jak przygotować
- Smażę go zawsze, gdy mam dość zwykłych jajek. Napełniam nim brzuch na wiele godzin
Smażę go zawsze, gdy mam dość zwykłych jajek. Napełniam nim brzuch na wiele godzin
Śniadania są zazwyczaj bardzo proste w wykonaniu. Jednak schody zaczynają się w momencie, gdy chcemy wymyślić, co zjemy o poranku. Wtedy nie jest wcale tak prosto i zazwyczaj sięgamy po klasyki. Jednak najlepiej nam znane przepisy, warto czasem wzbogacić o dodatkowe smaki. To właśnie zrobimy w poniższym przepisie.
Czasem najbardziej klasyczne smakołyki trzeba czasem urozmaicić. Pascal Brodnicki postanowił, że zrobi to z omletem, który jest nam tak dobrze znany. Co więc z nim zrobił? Dodał kilka nieoczywistych składników i dzięki temu uzyskał smak, który jest trudny do podrobienia.
Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami. Idealny na wiosnę
Omlet po chińsku to innowacyjny pomysł na zaserwowanie czegoś naprawdę prostego. Ten przepis pochodzi od zawodowego kucharza, dlatego wiemy, że jest sprawdzony. By wyszedł najlepiej na świecie wystarczy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników. Przede wszystkim zakup grzybki, makaron ryżowy, a także sos słodko-kwaśny.
Przepis na omlet chiński Pascala Brodnickiego
Składniki
- 8 jajek,
- 8 suszonych grzybków mun,
- 100 g paczki makaronu ryżowego,
- 250 g mięsa wieprzowego,
- cebula,
- słoik sosu słodko-kwaśnego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- świeża kolendra,
- ząbek czosnku,
- tłuszcz do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W osobnych miseczkach umieść grzyby mun i makaron ryżowy. Oba składniki zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka minut do namoczenia.
- W tym czasie zajmij się mięsem. Wieprzowinę pokrój na plasterki, a następnie umieść na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obsyp z każdej strony solą i pieprzem i pozostaw na tłuszczu do momentu podsmażenia.
- Grzyby i makaron odsącz z płynu i pokrój na średnie kawałki. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Kolendrę przemyj, osusz i podziel na mniejsze części.
- Wszystkie jajka wbij do dużej miski i dokładnie je roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu. Dorzuć do nich makaron, grzyby, cebulę i mięso. Wlej również sos sojowy i delikatnie zamieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, przelej na niego mieszankę jajeczną. Omlet smaż pod przykryciem przez kilka minut, następnie odwróć i podsmażaj do uzyskania złotego koloru.
- Sos słodko-kwaśny przelej do rondelka i dodaj do niego posiekany czosnek, a także kolendrę. Zamieszaj i podgrzej na małym ogniu.
- Omlet podawaj od razu po wysmażeniu. Możesz podzielić go na mniejsze kawałki, wierzch polej przygotowanym sosem. Smacznego!