• Link został skopiowany

Babcia spod Lublina powtarzała, że to najlepsza zupa. Grzechem jest jej nie zrobić

Czy każda babci ma tajemne przepisy, które są szczególnie smaczne i wyjątkowe? Myślę, że na pewno i to właśnie te receptury są najbardziej cenne. Babcia spod Lublina przekazała przepis na zupę, która zasmakuje każdemu. Jest prosta, ale bardzo smaczna.
Zupa chłopska zdj. ilustracyjne
Fot. Shutterstock, Mahara

Ta zupa jest bardzo popularna w mojej rodzinie, a receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że ta potrawa potrafi zaspokoić nawet największych łasuchów. Jest zupa chłopska fajsławicka, która szczególnie jest znana na Lubelszczyźnie. Jak smakuje? Najlepiej od razu ją wykonać i się przekonać.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jak można przeczytać na gov.pl zupa chłopska z tego przepisu pochodzi z gminy Fajsławice w województwie lubelskim. Znana jest tam od XIX wieku, a przyrządzona jest na bazie bardzo znanej zupy, jaką jest zacierka. Do tak popularnego specjału gospodynie postanowiły dodać kilka składników, które miały pod ręką i tak właśnie przygotowano zupę chłopską. Oprócz rwanych klusek i ziemniaków można w niej znaleźć słoninę lub boczek. Wszystko to doprawione jest sporą ilością przypraw.

Przepis na zupę chłopską fajsławicką

Składniki

  • 3 l wody,
  • pół kilo ziemniaków,
  • 300 g słoniny,
  • średnia cebula,
  • 3 szklanki mąki,
  • suszony majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w większą kostkę. Następnie umieść w garnku z wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wlej mąkę. Składniki dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Gotową masę przenieś na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je i podziel na mniejsze, rwane kluski.
  3. Przygotowane kluski wrzucaj do gotujących się ziemniaków.
  4. Słoninę pokrój w kostkę, podsmaż. Na tłuszcz wrzuć również obraną i drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia.
  5. Podsmażone produkty umieść w garnku z ziemniakami i kluskami. Gotuj całość przez kilka minut.
  6. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem.
Więcej o: