Babcia spod Lublina powtarzała, że to najlepsza zupa. Grzechem jest jej nie zrobić

Czy każda babci ma tajemne przepisy, które są szczególnie smaczne i wyjątkowe? Myślę, że na pewno i to właśnie te receptury są najbardziej cenne. Babcia spod Lublina przekazała przepis na zupę, która zasmakuje każdemu. Jest prosta, ale bardzo smaczna.

Ta zupa jest bardzo popularna w mojej rodzinie, a receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że ta potrawa potrafi zaspokoić nawet największych łasuchów. Jest zupa chłopska fajsławicka, która szczególnie jest znana na Lubelszczyźnie. Jak smakuje? Najlepiej od razu ją wykonać i się przekonać.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jak można przeczytać na gov.pl zupa chłopska z tego przepisu pochodzi z gminy Fajsławice w województwie lubelskim. Znana jest tam od XIX wieku, a przyrządzona jest na bazie bardzo znanej zupy, jaką jest zacierka. Do tak popularnego specjału gospodynie postanowiły dodać kilka składników, które miały pod ręką i tak właśnie przygotowano zupę chłopską. Oprócz rwanych klusek i ziemniaków można w niej znaleźć słoninę lub boczek. Wszystko to doprawione jest sporą ilością przypraw.

Przepis na zupę chłopską fajsławicką

Składniki

  • 3 l wody,
  • pół kilo ziemniaków,
  • 300 g słoniny,
  • średnia cebula,
  • 3 szklanki mąki,
  • suszony majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w większą kostkę. Następnie umieść w garnku z wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wlej mąkę. Składniki dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Gotową masę przenieś na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je i podziel na mniejsze, rwane kluski.
  3. Przygotowane kluski wrzucaj do gotujących się ziemniaków.
  4. Słoninę pokrój w kostkę, podsmaż. Na tłuszcz wrzuć również obraną i drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia.
  5. Podsmażone produkty umieść w garnku z ziemniakami i kluskami. Gotuj całość przez kilka minut.
  6. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem.
Lubisz sięgać po dania regionalne?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.