Nie smaż, tylko włóż do piekarnika. Takich placuszków będzie ci zazdrościć każdy w rodzinie

To danie jest nam bardzo dobrze znane i dziś chcemy pokazać, że można przygotować je w całkiem inny sposób. Dla smakoszy tej potrawy może być to niemałe zaskoczenie i nic dziwnego, ponieważ sposób wykonania zaskakuje. Ułóż ciasto na blaszce i włóż do piekarnika. Wyjdzie z tego pachnąca i puszysta uczta.

Racuszki to potrawa bardzo dobrze nam znana. Ich smak znamy od najmłodszych lat, a przepis wrył nam się w pamięć. Ciasto drożdżowe robi się bardzo szybko i prosto, bo składniki masz już zazwyczaj w kuchennych szafkach i w lodówce. Ta receptura pokazuje, że pomimo że danie to jest smacznym klasykiem, można je zrobić w innej formie.

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami na cydrze

Racuchy to nic odkrywczego, co może nas czymś zaskoczyć. Jednak nie ma nic bardziej mylnego. Je również można przyrządzić w nowy, ciekawy sposób, dzięki któremu zdobędą nowe życie. Wystarczy, że zmieni się ich sposób przygotowania. Zamiast smażenia na patelni warto umieścić ciasto na blaszce do pieczenia i włożyć ją do piekarnika. Efekt, jaki się dzięki temu uzyska jest zaskakujący.

Przepis na pieczone racuchy

Składniki

  • 450 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • jajko,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • jabłko,
  • gruszka,
  • odrobina oleju,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlej połowę lekko podgrzanego mleka i wsyp 3 łyżki mąki. Dodaj pokruszone świeże drożdże i delikatnie zamieszaj. Całość odstaw na kilkanaście minut, by mieszanka zwiększyła objętość.
  2. Po tym czasie do większej miski wsyp resztę mąki i wlej mleko. Przelej również wyrośnięte drożdże, wsyp cukier i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut, by ciasto urosło.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Owoce obierz ze skórki i pokrój w średnią kostkę, a następnie dodaj do masy.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienką warstwą oleju. Następnie wyłóż na nią porcje ciasta, formując placki. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz około 25 minut.
  6. Po tym czasie placuszki powinny być rumiane. Gdy tak będzie, wyjmij je, pozostaw do wystudzenia i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Jakie placki wolisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.