Kapsalon wdarł się do Polski dość nieoczekiwanie i szybko stał się przebojem nie tylko w barach fast food, lecz także w domowych kuchniach. Holenderskie danie zachwyciło już niejednego. Jest w nim wszystko, co najlepsze. Jak zrobić kapsalon w domu?
Fot. Amin, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
REKLAMA
REKLAMA
Kapsalon to holenderskie danie fast food, które przypomina nieco gyros, nieco kebab, choć w rzeczywistości ma z nimi niewiele wspólnego. To nic innego jak frytki pokryte szoarmą i zapiekane z serem. Wierzch posypywany jest świeżą sałatką i polewany sosem, najczęściej czosnkowym. Dziś na spód podaje się różne rodzaje mięs, a także falafel czy wegańskie alternatywy. Jak zrobić kapsalon w domu? To prostsze niż myślisz.
REKLAMA
Zobacz wideo Poszliśmy na najsłynniejszy kebab w Warszawie. Ceny? Tanio nie jest
Jak się robi kapsalon? To danie pochodzi z Holandii
Kapsalon w tłumaczeniu na polski oznacza "salon fryzjerski". Potrawę tę wymyślił fryzjer z Rotterdamu, który postanowił połączyć wszystkie ulubione składniki szoarmy w jedno danie. Dziś kapsalon serwowany jest już nie tylko w Holandii. Choć do jego przygotowania wykorzystuje się już nie tylko szoarmę, lecz także kebab i gyros, charakterystyczną jego cechą wciąż pozostają frytki i świeża sałatka. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla wielu dań typu fast food, a przygotowanie jej w domu nie jest wcale trudne.
Jak zrobić kapsalon w domu? Danie gotowe w mniej niż godzinę
Do przygotowania kapsalona przyda ci się keksówka lub jednorazowe foremki do ciasta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zapiec go w brytfance, którą wykorzystujesz do zapiekanek. Z podanego poniżej przepisu uzyskasz 4 porcje.
Ziemniaki obierz i pokrój na frytki. Wypłucz w zimnej wodzie, osusz. Polej olejem, posyp solą i wyłóż na blachę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Czas pieczenia zależy od grubości kawałków.
Po ok. 30 minutach zwiększ temperaturę w piekarniku do 220 stopni lub uruchom termoobieg. Piecz jeszcze 5-10 minut, aż ziemniaki się zarumienią.
Podczas gdy frytki pieką się w piekarniku, zabierz się za mięso. Pierś z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, wrzuć do miski i dopraw 3 łyżeczkami przyprawy. Przykryj i odstaw na kilka minut.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka przez kilka minut, aż się zarumieni.
Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach. Odstaw na bok.
Kapustę pekińską poszatkuj. Pomidora i ogórka pokrój w plasterki lub kostkę, cebulę w piórka. Odsącz z zalewy kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce lub odłóż na bok.
Kiedy frytki będą już gotowe, zacznij wykładać składniki do foremek. Na spodzie umieść ziemniaki, na nie wysyp podsmażone mięso, a na koniec wszystko przykryj startym serem. Wstaw do piekarnika (zmniejsz temperaturę do 180 stopni) i piecz, aż ser się rozpuści.
Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szczyptę czosnku granulowanego. Dopraw pieprzem i, w razie konieczności, solą.
Gotowe frytki z mięsem i serem wyciągnij z piekarnika. Posyp kapustą pekińską i pozostałymi składnikami (lub wyłóż wymieszaną sałatkę).
Wszystko polej sosem czosnkowym i odrobiną ketchupu. Gotowe!