-
Haps
-
Jak przygotować
- Gdy robię ją w ten sposób, teściowa zawsze się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
Gdy robię ją w ten sposób, teściowa zawsze się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
Przyrządzanie mięs może być całkiem fajnym i ciekawym zajęciem. Wystarczy, że zastosujesz się do paru zasad, a będzie ono najpyszniejsze na świecie. Po spróbowaniu tego mięsa każdy zapyta o przepis. Przekonaj się!
O karkówce po cygańsku słyszało wiele osób. Ten przepis jest znany i przez wiele osób bardzo lubiany. Nic dziwnego, ponieważ jego wykonanie nie należy do najtrudniejszych i poradzi sobie z nim nawet początkujący gospodarz. Karkówka w takim wydaniu przyciąga do siebie również tym, że wykonuje się ją praktycznie w jednym naczyniu. Potrzebne jest do tego bowiem naczynie żaroodporne, w którym później znajdują się nie tylko plastry mięsa, a także warzywa.
Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym
Sekretem tej potrawy wcale nie jest jej prostota. By wyszła, należy poświęcić szczególną uwagę marynacie. To ona jest kluczowa i nadaje pikantnego posmaku. Ten efekt to zasługa musztardy, bez której całe danie straciłoby na charakterze.
Przepis na karkówkę po cygańsku
Składniki
- 2 kg karkówki,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- 300 g pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 200 ml ketchupu,
- 3 łyżeczki ostrej musztardy,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 150 ml wody,
- olej,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Mięso umieść na desce wyłożonej folią spożywczą i delikatnie roztłucz za pomocą tłuczka. Czynność powtórz z każdym plastrem.
- Do miski wlej 100 ml oleju, dodaj dwie łyżeczki musztardy i wsyp majeranek, sól, pieprz i obie papryki w proszku. Energicznie wymieszaj, a następnie w przygotowanej marynacie namocz całą karkówkę. Pozostaw ją w niej na około godzinę, najlepiej umieścić mięso w lodówce.
- Po upływie tego czasu do miski przesyp mąkę i obtocz w niej każdy plaster mięsa. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, a gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły wysmażaj na nim smaż na nim karkówkę. Powinna ona z dwóch stron przybrać złocisty kolor. Po wysmażeniu przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
- Obie świeże papryki i pieczarki dokładnie przemyj. Grzyby pokrój w plastry, z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj w piórka.
- Tak przygotowane warzywa układaj stopniowo na mięsie tworząc warstwy. W osobnej misce połącz z sobą musztardę, koncentrat pomidorowy, ketchup i wodę. Mieszanką oblej wierzch i równomiernie go rozprowadź po całości.
- Danie przykryj folią aluminiową lub pokrywką, włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny. 15 minut przed końcem czasu zdejmij przykrycie i pozwól, by góra odpowiednio się spiekła. Podawaj na ciepło. Smacznego!