Gdy robię ją w ten sposób, teściowa zawsze się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta

Przyrządzanie mięs może być całkiem fajnym i ciekawym zajęciem. Wystarczy, że zastosujesz się do paru zasad, a będzie ono najpyszniejsze na świecie. Po spróbowaniu tego mięsa każdy zapyta o przepis. Przekonaj się!

O karkówce po cygańsku słyszało wiele osób. Ten przepis jest znany i przez wiele osób bardzo lubiany. Nic dziwnego, ponieważ jego wykonanie nie należy do najtrudniejszych i poradzi sobie z nim nawet początkujący gospodarz. Karkówka w takim wydaniu przyciąga do siebie również tym, że wykonuje się ją praktycznie w jednym naczyniu. Potrzebne jest do tego bowiem naczynie żaroodporne, w którym później znajdują się nie tylko plastry mięsa, a także warzywa.

Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Sekretem tej potrawy wcale nie jest jej prostota. By wyszła, należy poświęcić szczególną uwagę marynacie. To ona jest kluczowa i nadaje pikantnego posmaku. Ten efekt to zasługa musztardy, bez której całe danie straciłoby na charakterze.

Przepis na karkówkę po cygańsku

Składniki

  • 2 kg karkówki,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 ml ketchupu,
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 150 ml wody,
  • olej,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Mięso umieść na desce wyłożonej folią spożywczą i delikatnie roztłucz za pomocą tłuczka. Czynność powtórz z każdym plastrem.
  2. Do miski wlej 100 ml oleju, dodaj dwie łyżeczki musztardy i wsyp majeranek, sól, pieprz i obie papryki w proszku. Energicznie wymieszaj, a następnie w przygotowanej marynacie namocz całą karkówkę. Pozostaw ją w niej na około godzinę, najlepiej umieścić mięso w lodówce.
  3. Po upływie tego czasu do miski przesyp mąkę i obtocz w niej każdy plaster mięsa. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, a gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły wysmażaj na nim smaż na nim karkówkę. Powinna ona z dwóch stron przybrać złocisty kolor. Po wysmażeniu przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
  4. Obie świeże papryki i pieczarki dokładnie przemyj. Grzyby pokrój w plastry, z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj w piórka.
  5. Tak przygotowane warzywa układaj stopniowo na mięsie tworząc warstwy. W osobnej misce połącz z sobą musztardę, koncentrat pomidorowy, ketchup i wodę. Mieszanką oblej wierzch i równomiernie go rozprowadź po całości.
  6. Danie przykryj folią aluminiową lub pokrywką, włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny. 15 minut przed końcem czasu zdejmij przykrycie i pozwól, by góra odpowiednio się spiekła. Podawaj na ciepło. Smacznego!
W jakiej wersji wolisz karkówkę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.