Babcia robiła takie, jak u niej nocowałam. Nie znam lepszych racuchów

Racuchy z jabłkami - przepis, za którym tęsknimy i który uwielbiamy. Ja do dziś wspominam racuchy babci, kiedy przyjeżdżałam do niej na weekend lub wakacje. Wtedy budził mnie słodki zapach racuszków albo pianie koguta. Babci już nie ma, ale przepis jest - tu nie ma niczego skomplikowanego, a smak jest taki, że klękajcie narody.

Racuchy z jabłkami kojarzą nam się z dzieciństwem, beztroską i bezpieczeństwem. Przepis na racuszki z jabłkami jest banalny i właśnie dlatego pewnie babcie na szybkości robiły je nam w dzieciństwie na śniadanie lub podwieczorek, żebyśmy później mieli siłę bawić się z przyjaciółmi na dworze (lub na polu). Dziś zdradzimy wam klasyczny przepis na racuchy, który przeniesie was kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt lat wstecz. 

Zobacz wideo

Klasyczne racuchy z jabłkami - takie babcia robiła co rano

Składniki:

  • 200 ml kefiru,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 średnie jabłka starte na tarce,
  • płaska łyżeczka sody,
  • tłuszcz do smażenia.

Babcine racuszki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. Jeśli zastanawiasz się, jaką mąkę wybrać, postaw na tortową - racuszki będą delikatniejsze.
  2. W innej misce roztrzep jajka za pomocą miksera, dodaj oba cukry i kiedy powstanie kogel-mogel, dodaj kefir.
  3. Mąkę stopniowo przesiewaj do miski z ubitymi jajkami z kefirem i dodaj starte jabłka. Kiedy ciasto będzie już gotowe, odstaw je na chwilę, by gluten związał składniki.
  4. Patelnię porządnie rozgrzej i natłuść niewielką ilością oleju lub masła. Następnie za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nadkładaj porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron.

Ten zapach i smak to brama do wspomnień z dzieciństwa i aż żal nie spróbować. Takie racuszki najlepiej smakują prosto z patelni, kiedy jeszcze parzą w palce, ale nie mniej dobre są posypane cukrem pudrem lub podane z domową konfiturą albo słodką śmietanką. 

Więcej o: