Zupa pomidorowa jest księżniczką polskich obiadów i gotujemy ją bardzo często i bardzo chętnie. Jednak zupa pomidorowa zawsze robiona na jedno kopyto w końcu może spowszednieć. Nie martwcie się, mamy dla was przepis na zupę pomidorową w zupełnie nowej, lecz także pysznej wersji. Znacie zupę solferino? Jeśli nie, to koniecznie musicie poznać. To włoska wersja zupy pomidorowej, lecz podrasowana najpyszniejszymi dodatkami. Palce lizać to mało powiedziane.
Zupa pomidorowa po włosku. Ta wersja przeniesie cię na wakacje
Składniki:
- 1 litr bulionu lub rosołu,
- 1 litr passaty pomidorowej,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 niewielki por,
- 1 cebula,
- ser mozzarella (ok 200 g),
- śmietana 18 proc,
- sól, pieprz, cukier,
- oliwa lub masło do smażenia.
Zupa solferino - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do bulionu. Gotuj, aż będą miękkie.
- Cebulę i por posiekaj i zeszklij na odrobinie masła lub oliwy. Następnie dodaj do gotującej się zupy.
- Groszek odsącz z zalewy i połowę zmiksuj na papkę, następnie dodaj papkę oraz groszek do garnka. Możesz użyć także groszku mrożonego - wówczas warto poczekać, aż się rozmrozi.
- Gotującą się zupę zalej passatą pomidorową i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Do zupy solferino pasuje także odrobina octu winnego.
- Gorącą zupę wlej na talerze i posyp obficie startą mozzarellą. Najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami.
I co, widzicie, że zupa pomidorowa to nie tylko taka na rosole z koncentratu? Jeśli macie ochotę na naprawdę pyszną i pobudzającą zupę, taka wersja zupy pomidorowej skradnie wam serce i podniebienie. Myślę, że warto wypróbować ten przepis choćby z samej ciekawości.