W kuchni o tej porze roku królują świeże, zielone składniki i cała gama warzyw i owoców. Właśnie dlatego klasyczny, polski obiad warto zaserwować z obłędną surówką z naszego przepisu. Nie brakuje w niej witamin, nietypowych dodatków, a co najważniejsze obłędnie smakuje i to na dodatek z każdym posiłkiem.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Ta surówka to wiosenne mistrzostwo. Wystarczy połączyć kapustę z... owocem
Nic nie smakuje tak fantastycznie jak klasyczny, polski obiad. W wiosennym menu królują m.in. mielone, drób w sosie porowym, sadzone serwowane z puree ziemniaczanym czy lekkie zupy. Nic nie może się jednak równać z solidną porcją warzyw, która nie tylko smakuję wyśmienicie, ale i gwarantuje solidny zastrzyk witamin i cennych minerałów. Naszą surówkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, a w jej składzie znajdziesz m.in. młodą kapustę i solidną porcję koperku.
Surówka z młodej kapusty nie musi być jednak nudna i smakować jak wszystkie, babcine dodatki do obiadu. Tu króluje nieco nietypowy składnik, bo poza kapustą w składzie znajduje się także kwaśne, zielone jabłko. Owoc idealnie przeniknie wszystkie smaki i nada całości charakteru, a do tego będzie przyjemnie chrupać.
Młoda kapusta z zielonym jabłkiem, czyli przepis na wiosenną surówkę do każdego obiadu
Składniki:
- 1/4 główki młodej kapusty,
- ogórek szklarniowy,
- garść posiekanego szczypioru,
- garść posiekanego koperku,
- zielone kwaśne i twarde jabłko,
- garść posiekanych prażonych orzechów włoskich (optymalnie).
Sos do surówki:
- 1/4 szklanki oliwy
- sok z połowy cytryny,
- pół łyżeczki miodu,
- ząbek czosnku,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od kapusty. Główkę pozbaw zewnętrznych liści, a następnie przekrój ją na cztery części. Usuń głąb.
- Kapustę zetrzyj na mandolinie lub bardzo drobno poszatkuj. Przełóż warzywo do dużej miski.
- Jabłko pokrój w drobną kostkę - nie trzeba go obierać.
- Dodaj teraz sok z cytryny, pokrojonego w kostkę ogórka oraz szczypiorek i koperek.
- Na koniec podprażone i posiekane orzechy i można przejść do dressingu.
- Do przygotowania naszego sosu potrzeba przelać oliwę do szklanki, wzbogacić ją o przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, sól, pieprz i jeszcze odrobinę soku z cytryny.
- Wszystko starannie wymieszaj i przelej do naczynia z sałatką. Warzywa z jabłkiem wymieszaj i gotowe, smacznego!