• Link został skopiowany

Surówka z młodej kapusty zwiastuje wiosnę na talerzu. Dodaję też owoc, wychodzi bajkowa kompozycja

Wiosenne dodatki do obiadu nie kończą się na mizerii, duszonej marchewce czy miksie zielonych sałat. Z naszym przepisem przygotujesz najlepszą na świecie i pełną witamin surówkę z młodej kapusty. W składzie znajdziesz jednak małą niespodziankę w postaci owocowego akcentu. Taki duet zniknie z talerzy w mig, a rodzina szybko upomni się o dokładkę.
Surówka z młodej kapusty
Sunvic /Shutterstock

W kuchni o tej porze roku królują świeże, zielone składniki i cała gama warzyw i owoców. Właśnie dlatego klasyczny, polski obiad warto zaserwować z obłędną surówką z naszego przepisu. Nie brakuje w niej witamin, nietypowych dodatków, a co najważniejsze obłędnie smakuje i to na dodatek z każdym posiłkiem.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Ta surówka to wiosenne mistrzostwo. Wystarczy połączyć kapustę z... owocem

Nic nie smakuje tak fantastycznie jak klasyczny, polski obiad. W wiosennym menu królują m.in. mielone, drób w sosie porowym, sadzone serwowane z puree ziemniaczanym czy lekkie zupy. Nic nie może się jednak równać z solidną porcją warzyw, która nie tylko smakuję wyśmienicie, ale i gwarantuje solidny zastrzyk witamin i cennych minerałów. Naszą surówkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, a w jej składzie znajdziesz m.in. młodą kapustę i solidną porcję koperku. 

Surówka z młodej kapusty nie musi być jednak nudna i smakować jak wszystkie, babcine dodatki do obiadu. Tu króluje nieco nietypowy składnik, bo poza kapustą w składzie znajduje się także kwaśne, zielone jabłko. Owoc idealnie przeniknie wszystkie smaki i nada całości charakteru, a do tego będzie przyjemnie chrupać. 

Młoda kapusta z zielonym jabłkiem, czyli przepis na wiosenną surówkę do każdego obiadu

Składniki: 

  • 1/4 główki młodej kapusty,
  • ogórek szklarniowy,
  • garść posiekanego szczypioru,
  • garść posiekanego koperku,
  • zielone kwaśne i twarde jabłko,
  • garść posiekanych prażonych orzechów włoskich (optymalnie).

Sos do surówki:

  • 1/4 szklanki oliwy
  • sok z połowy cytryny,
  • pół łyżeczki miodu,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od kapusty. Główkę pozbaw zewnętrznych liści, a następnie przekrój ją na cztery części. Usuń głąb. 
  2. Kapustę zetrzyj na mandolinie lub bardzo drobno poszatkuj. Przełóż warzywo do dużej miski. 
  3. Jabłko pokrój w drobną kostkę - nie trzeba go obierać. 
  4. Dodaj teraz sok z cytryny, pokrojonego w kostkę ogórka oraz szczypiorek i koperek.
  5. Na koniec podprażone i posiekane orzechy i można przejść do dressingu. 
  6. Do przygotowania naszego sosu potrzeba przelać oliwę do szklanki, wzbogacić ją o przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, sól, pieprz i jeszcze odrobinę soku z cytryny. 
  7. Wszystko starannie wymieszaj i przelej do naczynia z sałatką. Warzywa z jabłkiem wymieszaj i gotowe, smacznego!
Więcej o: