Ryba na grilla to kolejne danie, którego nie może zabraknąć podczas majówkowych szaleństw. Szukacie kulinarnej odmiany? Nie mogliście trafić lepiej! Przedstawiamy kilka przepisów, które podbiją Wasze serca i kubki smakowe.
5
istock / AlexRaths
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ryba z grilla - jak zrobić rybę, aby goście oniemieli z zachwytu?
Jak zrobić rybę z grilla, aby była naprawdę pyszna? Mamy rewelacyjny przepis, z którym poradzą sobie nawet najbardziej początkujący kucharze. Przyrządzenie ryby nie musi być trudne. Zwłaszcza wtedy, gdy masz ciekawą recepturę. Poniżej znajdziesz nasz pierwszy przepis.
REKLAMA
Składniki, które są nam potrzebne to:
500 g oczyszczonej ryby - dowolny rodzaj
połówka cytryny
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
natka pietruszki
świeży tymianek
odrobina oliwy z oliwek
Wykonanie:
Rybę dokładnie umyj. Następnie delikatnie osusz.
Wykonaj nacięcia. Rybę posmaruj oliwą i natrzyj przyprawami.
Czosnek obierz i pokrój w ćwiartki.
Cytrynę umyj i pokrój w plastry.
W środku ryby i w nacięciach ułóż plastry cytryny i kawałki czosnku.
Posyp rybę posiekaną natką pietruszki
Tak przygotowaną rybę umieść na rozgrzanym grillu.
Grilluj przez cztery minuty z każdej strony.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Ryba z grilla. Sprawdź przepis na łososia z masłem ziołowym
Zastanawiasz się, ile piec rybę z grilla, aby wyszła idealnie przypieczona? Wystarczy po kilku minut z każdej strony. Jednak samo grillowanie to nie wszystko. Istotne są także odpowiednie przyprawy i wybór samej ryby. Dobrze jest postawić na ryby tłuste. Co do dodatków, mamy tutaj absolutną dowolność. W szczególności polecamy wszelkie aromatyczne zioła. Sprawią, że danie nabierze wyrazistego smaku. Poniżej podajemy przepis na grillowanego łososia z masłem ziołowym, z którego możesz skorzystać.
Składniki:
około 2-3 sztuk filetów z łososia bez skóry
sól, pieprz - do smaku
odrobina soku z cytryny
Składniki na masło ziołowe:
kilka ząbków czosnku
kilka łyżek masła
świeża mięta
świeży koper
Wykonanie:
Wyciągnij masło z lodówki, aby było miękkie podczas mieszania.
Następnie umyj koper i miętę. Później osusz je i drobno posiekaj.
Czosnek obierz i posiekaj.
Dodaj powyższe składniki do masła i wymieszaj. Dalej uformuj rulon z masła, owiń w pergamin i odłóż do zamrażalnika.
Przystąp do przygotowania ryby.
Umyj ją dokładnie. Osusz i skrop sokiem z cytryny. Oprósz przyprawami z każdej strony.
Grilluj 4-5 minut z każdej strony.
Podawaj z masłem ziołowym. Pokrój je w plasterki i ułóż na rybie.
Opcjonalnie możesz skropić rybę przed podaniem sokiem z cytryny.
Jaka ryba jest najlepsza z grilla? Po prostu świeża
Jaka ryba jest najlepsza z grilla? Odpowiedź na to pytanie może wydawać się banalna, ale najsmaczniejsza będzie świeża ryba. Co do samego rodzaju ryby, to mamy tutaj wiele wariantów. Może to być między innymi:
pstrąg
łosoś
makrela
okoń
sandacz
halibut
Ryba z grilla - ile czasu należy ją piec?
Interesuje Cię najlepsza ryba z grilla? Ile czasu trzeba ją grillować, aby wyszła idealna? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy przede wszystkim od wielkości ryby i temperatury grillowania. Średnio będzie to 3-5 minut.
Ile kalorii ma ryba z grilla? Sprawdzamy
Ile kalorii ma ryba z grilla? W zależności od rodzaju ryby będzie to 100-300 kcal w 100 g ryby. Przykładowo grillowany łosoś ma ok. 200-220 kcal w 100 g.
Ryba z grilla elektrycznego - jak długo ją przyrządzać?
Jak długo należy grillować rybę na grillu elektrycznym? Od 3 do 8 minut w zależności od wielkości ryby i parametrów urządzenia.